Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En fazla ihracatta…

Hatay 10. Sırada AKİB’in

Hatay 10. Sırada

AKİB’in Hataylı Koordinatör Başkanı Uğur Ateş,ihracattaki artış oranlarına bakıldığında, AKİB’in %19 ile en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 2. Genel Sekreterlik olduğuna dikkat çekti.

AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, ihracat rakamlarını yorumladı. AKİB ihracatının, Ekim ayında olduğu gibi Kasım ayında da %19’luk bir artışla Türkiye ihracatının artış oranının üzerinde bir artış yakaladığını vurgulayan Ateş, “AKİB olarak ihracatımız 2018 yılı Kasım ayında %19 artış kaydederek 1 milyar 241 milyon dolar olarak gerçekleşti. Demir ve Demir Dışı Metaller ile Çelik sektörü %72,8, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatı %21, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ve Tekstil ve Hammaddeleri ihracatı %18, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı %16 ve Hububat-Bakliyat ihracatı %11 oranında artış gösterdi” dedi.
-İŞ YARATMALIYIZ-
Ateş, açıklamasına devamla şunları söyledi:
“2018 yılı başlarında gösterdiğimiz durağanlıktan silkinerek, son aylarda rakamlarımıza yansıttığımız artışlar yüzümüzü güldürmeye devam ediyor. Ancak bu artış trendinin sürdürülebilirliği, bazı önemli dinamiklerin ve üretim girdilerinin de aynı oranda artmasına ve gelişmesine bağlıdır. Ayrıca üretime katılmadan, risk almadan, istihdama katkıda bulunmadan yani alın teri dökmeden rekabet edebilmek mümkün değildir. Artık global stratejiler de yeterli olmayıp, sektör sektör, bölge bölge çalışmak, iş yaratmak, ticari ilişkilerimiz geliştirmek zorundayız.”
AKİB rakamlarını değerlendiren Ateş, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılı Kasım ayı ihracatı %19 artış kaydederek 1 milyar 43 milyon dolardan 1 milyar 241 milyon dolara yükseldi. 2017 ve 2018’i ilk 11 ay olarak değerlendirdiğimizde; ihracatımızın 2018 yılı ilk 11 ayında %6 oranında artarak 11 milyar 239 milyon dolara yükselirken, son 12 ayda ise önceki yıla göre yine %6 artışla 12 milyar 319 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.
Ateş, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2018 yılının Kasım ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, Mısır, Rusya Federasyonu, İtalya ve İsrail olduğunu açıkladı. Özellikle Cezayir’e %172, Romanya’ya %97, Yunanistan’a %96 ve İsrail’e %87’lik ihracat artışı dikkat çekti.
-İHRACATA KATKI-
AKİB’in 2018 yılı Kasım ayında, 1 milyar 241 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 5. büyük genel sekreterlik konumunda yer aldığını kaydeden Ateş, ihracattaki artış oranlarına bakıldığında ise AKİB’in %19 ile en fazla ihracat artışı gerçekleştiren 2. genel sekreterlik olduğuna dikkat çekti.
-AKİB İLLERİ-
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Ateş, 2018 yılının Kasım ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Adana’nın 11., Kayseri’nin 12., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 31. sırada olduğunu belirtti. -Tamer Yazar-