Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay ne yaptı bilinmez ama! Antep’in yuvalaması tescillendi bile…

Coğrafi işaret sayısının iller

Coğrafi işaret sayısının iller bazında her geçen gün arttığı Türkiye’deki sıralamada, bir yetkili çıkıp da kaçıncı olduğumuzu söyler mi? Şu ana kadar sahip olduklarımıza ne eklemişiz, açıklar mı?

Gaziantep mutfağının derinliği ve güzelliği tartışılmaz… UNESCO Yaratıcı Şehirler Listesi’ne girmeleri sebebiyle yerel yönetimin işi sıkı tutması ve yaklaşık 2 yıldır sürdürdüğü çalışmalarının meyve vermesi de o yüzden doğal bir süreci de beraberinde getirdi. Bu çalışmalar kapsamında atılan adımlarla, son olarak, meşhur Antep yemeklerinden Beyran ve Yuvalama için coğrafi İşaret alındı. Atılan bu adımlar mı? Hem şehrin markasına, hem de tanıtımına ciddi katkı sağlıyor.  Ama en çok da, alınan her bir coğrafi işaret, o ürünün gerçekten de o coğrafyada ve geleneksel prensiplere uygun şekilde üretildiğini teminat altına alıyor. Bu da, tüketimine yönelik talebi doğrudan etkiliyor ve bu işarete sahip ürünler, pazarlara çok daha yüksek fiyatlarla girebiliyor.

-Soru çok!-

Eldeki Antep hikâyesinin komşu ili Hatay’da durum ne diye sorsak mı? Coğrafi işaret sayısının iller bazında her geçen gün arttığı Türkiye’deki sıralamada, bir yetkili çıkıp da kaçıncı olduğumuzu söyler mi? Şu ana kadar sahip olduklarımıza ne eklemişiz, açıklar mı? Antep Beyranı ve Antep Yuvalaması yemeklerine verilecek belgelerle birlikte ülkedeki coğrafi işaret sayısının 200’e çıktığını bilirken, bu sayı içindeki skorumuz ne, paylaşırlar mı?

-Ne yapıyoruz?-

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu konuda, 81 ile örnek olmak istediklerini dile getirirken, bir şeyin altını çiziyor…  “Sırada Menengiç Kahvesi ve Antep Lahmacunu başvurularımız var.” Sorulara yenilerini ekleyelim mi ve soralım mı? Bizde sırada ‘ne’ var?  Ya da daha açık soralım… Komşu il Gaziantep koşarken, bizde sırada her hangi bir şey var mı?  Tamer Yazar