Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da hedef, anne-bebek ölümlerinin önüne geçmek

‘Üreme Sağlığı’ eğitimine 15

‘Üreme Sağlığı’ eğitimine 15 Dr., 5 ebe, 6 hemşire ile 3 ATT katıldı.

Ülkemizde olması gerekenin üzerinde olan anne ve bebek ölümlerini önlemeye yönelik uygulamalardan Üreme Sağlığı Eğitimi’nin 67. ve 68.etabı sona erdi. 67 ve 68. Grup Üreme Sağlığı Eğitimleri, bu yıl Ocak ve Mart aylarında tamamlandı. Eğitimlere, 15 doktor, 5 ebe, 6 Hemşire ve 3 ATT katıldı. Seminerin ardından katılımcılara sertifika verildi.
Törene; Hatay Halk Sağlığı Müdür Dr. Bayram KERKEZ, Müdür Yardımcıları Dr. Mustafa YETİŞEN, Dr. Zeyneddin KARABİBER ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürü Dr. Ayşe Betül ALTUN SOVUKLUK katıldı.
Törende konuşan Hatay Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bayram KERKEZ, etkinliğin yararlarına dikkat çekti, bu arada katılımcılardan da geri dönüşler oldu.
ÜREME SAĞLIĞI NEDİR?
Anne ve bebekler, sağlık hizmetleri açısından risk altında bulunan ve öncelik tanınması gereken iki önemli grubu oluşturmaktadır. Ülkemizde; Ana çocuk sağlığı hizmetlerinin temel izleme göstergeleri olan ‘anne ölüm oranı’ ve ‘bebek ölüm hızı’, sağlanan olumlu gelişmelere rağmen gelişmiş ülkelerin düzeyine çekilemediği ortada.
Anne ölüm oranı, perinatal, bebek ölüm hızlarının düşürülmesi ve maternal morbiditenin azaltılması amacıyla rutin hizmetler ülke genelinde sürdürülmekte olup, öncelikli müdahale alanlarına yönelik programlar yürütülmekte. Bu doğrultuda, üreme sağlığı hizmetlerinde hizmet sunum kalitesinin artırılması için, sağlık personelinin bilgi ve beceri düzeyini yükseltmeye yönelik hizmet içi eğitimler yapılmakta.
Hizmet içi eğitimlerin kurumsallaşması ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, ülke genelinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Eğitim Merkezleri, hizmet sunum kapasiteleri genişletilerek Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi (ÜSEM) olarak hizmet sunmaya başladı.
Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi’nde, biri doktor olmak üzere, en az üç üreme sağlığı eğitimcisi görev almakta olup, bu personel rutin Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması hizmetlerinin yanı sıra, illerinde hizmet sunan sağlık personelinin hizmet içi eğitimlerini gerçekleştirir. -Selvi Günay-