Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İntiharlar, manevi değerlerimizin tahribata uğramasının bir sonucu

Milletvekili Ahrazoğlu, ülkemizde artış

Milletvekili Ahrazoğlu, ülkemizde artış gösteren intihar vakalarını meclis gündemine taşıdı

MHP Hatay Milletvekili M.Necmettin Ahrazoğlu, ülkemizde artış gösterdiğini belirttiği intihar vakalarını, bir grup Milletvekili ile birlikte Meclis Başkanlığına ilettiği önergede gündeme getirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2014 yılına kadar son kırk yılda toplam 72 bin 112 kişinin intihar ederek hayatını kaybettiğinin, 1974 yılında 618 olan intihar vakalarının 2014 yılında 3.065’e yükseldiğinin, bunun da son kırk yılda yüzde 500 artış gösterdiğinin ifade edildiğini belirten Milletvekili Ahrazoğlu, buna karşın intihar girişiminde bulunanlara ilişkin kapsamlı bir çalışmanın yapılmadığına dikkat çekti.
Doğadaki her canlıda yaşamını devam ettirme içgüdüsünün var olduğunu, bu içgüdünün insanda da mevcut olduğunu belirten Milletvekili M.Necmettin Ahrazoğlu, yaşamda her türlü güçlükle mücadele eden insanların bir kısmının yaşamlarına son vermelerinin çok önemli bir araştırma konusu olduğunu bildirdi.
Ülkemizde son günlerde intihar vakalarının hızlı bir artış gösterdiğine değinen Milletvekili Ahrazoğlu, önergede şunlara yer verdi: “İntihar eden kişide birçok olumsuz faktör bir aradadır. Geçim sıkıntısı, aile ilişkileri, stresli yaşam, hastalıklar, mutsuz evlilikler, ticari başarısızlık, işsizlik, eğitimsizlik ve ülkemizin içinde bulunduğu sosyal ve siyasal sorunların arttığı günümüzde bu gibi sorunların birinden veya bir kaçından duyulan rahatsızlık, kişileri depresyona sokmakta ve intihara sürüklemektedir. Dolayısıyla intiharı bir faktöre bağlamak yerine toplumun ruh sağlığıyla ele almak gerekmektedir. Örneğin, işsizlik oranı yüksek olan ülkemizde, üniversiteli işsizler ordusuna her geçen gün yenileri katılmakta, uzun süreli iş bulma uğraşları sonuçsuz kalmaktadır. Özellikle son zamanlarda sıkça rastlanan tecavüz olayları sonucunda genç kızlarımız yaşadıkları psikolojik travmaları kaldıramamakta ve hayatlarına son vermektedir.
İntiharlar, manevi değerlerimizin tahribata uğramasının bir sonucudur. Bireyin yalnızca kendisini değil ailesini, sosyal çevresini ve toplumu etkilediğinden önemli bir halk sağlığı problemidir. Bu tür vakaları önlemek, milletimizin daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürmelerine katkı sağlamak amacıyla, intiharı önleme çalışmalarının bir hedef hâline getirilmesi gerekmektedir.
Yaşanmakta olan intihar eylemlerinin önüne geçilmesi, gerekli tedbirlerin yerinde ve zamanında alınması amacıyla Türkiye’de intihar olgusuna ilişkin bir haritanın çıkarılması, uzmanların konuya dâhil edilmesi, konuya dair somut önerilerin ortaya çıkarılması ve bu önerilerin ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca cezai yaptırımlar yeteri kadar caydırıcı değildir ve bu konuda da düzenlemeler yapılması gerekmektedir.
Bu gerekçeler doğrultusunda, ülkemizdeki intihar girişimlerinin nedenlerinin araştırılarak gereken önlemlerin tespit edilmesi için Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzük’ün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ederim.” -Mehmet ÖZGÜN-