Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Video Haber

Kış’ın gözdeleri ‘Aktarlar’ ve çok özel bir karışım

Kış aylarının oldukça soğuk geçtiği Antakya’da, soğuk algınlığı ve gribe karşı önlem almakta zorlanan vatandaşlar, hasta olmamak için aktarların kapısını çalmaya devam ediyor.

 

Sloganları asla değişmiyor… ‘Önceliğiniz, doktorlar olsun!’ Onlar, sert geçen kış şartlarının zorladığı bedenlerimizin hastalıklara karşı korunması için gereken şifayı doğadan bulanlar… Bitkisel sihrin derinliğinde durup, şifa deneni ‘bilgileri’ ile harmanlayanlar… ‘Kaynat, iyi gelsin’ demek yerine, önce ‘bilen’, ardından ‘kullan’ diye ekleyenler…

-3. nesil-

Antakya Uzun Çarşı içindeki, ‘dededen babaya ve ondan da oğula’ geleneğini sürdüren isimlerden, Enver Eraslan (30) “Benim burada 14. yılım. Ama diyebilirim ki, 3. nesildir bu aktar burada hizmet vermeye devam ediyor” derken, kış nedeniyle aktarlara uğrayanların sayısının her sene ki gibi fazla olduğuna işaret etti. Geleneksel olarak sattıkları ürünlerin yanında, bu seneye özel bir ‘karışım’ hazırladıklarını da söyleyen Eraslan, şöyle konuştu: “Her sene geldiğinde, müşterilerimize geleneksel olarak hazırladığımız, doğal bir antibiyotik olarak verdiğimiz, hiçbir şekilde kimyasal olmayan, tamamen şifalı bitkilerden hazırlanmış bir karışımımız var. İçinde ne var diye sorarsanız eğer… Zencefil, zerdaçal, karanfil, çörek otu, keçiboynuzu tozu,  arı sütü ve polen. Bunu talep eden müşterilerimize önceleri toz halinde veriyorduk ama, bu sene bu karışımı keçiboynuzu özü ile birleştirip, ardından da kavanozlayıp bu hale getirdik.”

-Kimler kullanabilir?-

Karışımın nasıl kullanılması gerektiğini de anlatan Eraslan, şöyle devam etti: “En ileri derecedeki kronik astım hastaları için de, bronşit hastaları için de veriyoruz bu karışımı. Öksürüğe iyi geldiğini söyleyebilirim. Küçük bir kavanoz olarak hazırladık ilgilenenler için. Fiyatı ise 10 lira olarak belirledik.” Alıp da kullanacaklara yönelik olarak da konuşan Enver Eraslan (30), “Sabahları aç karnına bir tatlı kaşığı almaları gerekiyor ve günde sadece bir defa… Zaten anında etkisini gösteren de bir içeriği var. Göğsü yumuşatıp balgamı söküyor, aynı zamanda nefesi açıyor.” Merak edilen ve akla geleni de yanıtladı, Eraslan… “Sağlık açısından hiçbir sakıncası yok. Hatta içindeki arı sütü ve polen sayesinde insan vücudunun direncini ciddi anlamda arttırıyor. Bu şekilde kullanan müşterilerimiz de kış boyunca kolay kolay hasta olmuyor.”

-İlgi yüksek-

Hazırladıkları karışıma ilginin beklendiği gibi yüksek olduğunu söyleyen Eraslan,  sadece Antakyalıların değil, şehir dışından da çok ciddi anlamda talep aldıklarını dile getirdi ve bu isimlerden birinin, Yemek Uzmanı ve Yazar Sahrap Soysal olduğunu söyledi.

Tamer Yazar

DİĞER VİDEOLAR