Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tianmen’den Titus’a

Yapamadığımız! Çin’deki doğal güzellikleri

Yapamadığımız!

Çin’deki doğal güzellikleri keşfedebileceğiniz en güzel yerlerden biri, Tianmen Dağı Ulusal Parkı. Hunan eyaleti, Zhangjiajie şehrinde bulunan ulusal parkı bizler için ilginç kılan özelliği, gelen ziyaretçiler için 1432 metre rakımda inşa edilmiş yürüyüş yolu! Peki, biz aynı işi ‘zeminde’ niye yapamıyor ve yürüyemiyoruz?

1432 metre rakımda bir yürüyüş yolu hayal edin… Bir dağın zirvesine yakın bir noktada adımladığınızı… Bulutlarla çevrili bir dağın zirvesinden dünyayı izleme şansı bulduğunuzu… Burası, Çin’in Hunan eyaleti, Zhangjiajie şehrinde bulunan Tianmen (Cennetin Kapıları) Dağı Ulusal Parkı.
Turistlerin bu güzellikleri rahat seyredebilmesi için Tianmen Dağı’na 1432 metre rakımda yürüyüş yolu inşa edilmiş. Bu yolun 60 metre uzunlukta bir bölümü de cam tabanlı yapılmış. Paslanmaz çelik korkuluklar ve kırılmaz camdan yapılan bu yürüyüş yolu sayesinde ziyaretçiler alttaki uçurumu ve çevreyi havada yürüyormuş gibi, tam anlamı ile hissederek gezebiliyorlar.
-ZOR MU?-
Uçurumun kıyısında yürümek isteyenler için hazırlanan Tianmen Dağı’na kuşbakışı bakan bu cam yola bakarken, 1432 metrede değil ama, zeminde ilerlemenin bile zor olduğu, hatta gelen bir çok ziyaretçinin geri dönmek zorunda kaldığı Titus Tüneli’ne dair konuşmak gerekiyor. O halde, Samandağ ilçesinin Çevlik noktasında, denize bakan patika bir yoldan içeriye doğru uzanan bir alanda her sene dünyanın birçok yerinden gelen kalabalıkları ağırlayan Tünel için şu ana kadar ortaya ‘konması gereken çözüm’ için bir kez daha hatırlatmada bulunalım mı? Ellerinde çekiç ve murçlarla, sayıları binlere varan kölenin eski Roma zamanında yarattığı; 1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindeki Tünel’in geçit vermez zeminini 2019 turizm dönemi için hazır hale getirmek ne kadar zor, bunu da soralım mı? Sorarken de, 2018 turizm sezonunu ‘tünelde ilerleyemeyen’ ve bu yüzden geri dönmek zorunda kalan turistlerin kalabalığında geride bırakırken, 2019 için bir hazırlığımızın olup olmadığının sorgusunda bir açıklama da bekleyelim! -Tamer Yazar-