Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk-Suriyeli Karma Eğitimi Sakıncalı

Suriyeli çocukların ‘kaynaştırma’ adı

Suriyeli çocukların ‘kaynaştırma’ adı altında Türk okullarına serpiştirme uygulamasına bir an önce son verilmesi istendi.

Genel istek şu… “Suriyeli ve Türk çocukların kaynaştırma adıyla serpiştirme uygulamasının geçerli olmadığı, sakıncalar içerdiği, ülkemize zorunlu nedenlerden göç etmek zorunda kalan Suriyeli çocuklar ve ailelerinin bir an önce vatanlarına dönerek kendi anadillerinde eğitim görmeleri…”

Yeni eğitim-öğretim yılı ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullara gönderdiği, Suriyeli çocukların ‘kaynaştırma’ adı altında Türk okullarına serpiştirme uygulamasına bir an önce son verilmesi istendi.
Uygulamanın dayatma olduğu ve hukuksal zemini bulunmadığı öne sürülürken, bilimsel eğitim ve pedagojinin evrensel ilkeleri ile de çeliştiği belirtiliyor
Suriyeli göçmen çocukların eğitim süreçlerine yönelik gerçekleştirilen bu düzenlemenin İnsan hakları Evrensel Beyannamesi’ne de aykırı hükümler taşıdığı da öne sürüldü.
Suriyeli çocuklara, yaşanan dil sorunu nedeniyle yeterince yararlı olamamanın sıkıntısını yaşayan öğretmenlerin de çaresizlik içerisinde ne yapacaklarını bilemediği ifade ediliyor. Ciddi bir sorun oluşturan Suriyeli çocukların, eğitiminde Türk çocuklarla karma eğitime tabi olmaları yerine, Türkiye’ye zorunlu nedenlerle göç eden Suriyeli çocukların ve ailelerinin de bir an öne kendi vatanlarına dönerek, sağlıklı bir şekilde anadillerinde eğitim süreçlerini tamamlamaları isteniyor.   -Mehmet Özgün-