Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vekile ofis tutsun diye…

40 Bin Tl Ödenecek

40 Bin Tl Ödenecek

15 Temmuz darbe girişimi sürecinde ağır hasar alan TBMM noktasında odasız kalan vekiller için ödenmesi planlanan para için konuşan ve “Asgari ücretlinin ve ay sonunu getirmeye çalışan milyonların ülkesinde sizin söylediğiniz şeye ne demeli ki? diye soran vatandaşlar tepkili… “

Meclis’te milletvekillerinin odalarının bulunduğu bina darbe girişiminin ardından yıkılınca, dışarıda ofis açmaları için Milletvekili başına aylık 40 bin lira bütçe tahsis edilmesi gündeme geldi. Bilindiği gibi darbe gecesinin tek yara alan Milletvekili AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu olmuş, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında eşi Betül ve kızı Cennet Bala ile birlikte Meclis bahçesinde şarapnel ve mermilerin hedefi olmuştu.
Yaşanan darbe girişimi ve ardından hasar gören Meclis’e ilişkin çalışmalar ise uzun zamandır beklenen açıklamayı da beraberinde getirdi. Ancak gelen açıklamalar ve paylaşılan bilgiler bu defa bir başka tartışmayı gündeme taşıdı.
-ABARTILI ÖDEME-
Hatırlanacağı gibi, Meclis’in bombalandığı darbe girişiminin ardından, Milletvekillerinin ofislerinin bulunduğu eski halkla ilişkiler binası, sığınak yapılması ve saldırı halinde çalışabilecek bir genel kurul salonu inşa edilmesi için yıkılmıştı. Yeni Anayasa’nın ardından Milletvekili sayısında artışa gidilmesi, Bakanların ise Milletvekillerinin arasından seçilmeyecek oluşu gibi nedenlerle de 172 milletvekilinin dışarıda kalacağı hesaplanmıştı. Bu nedenle eski halkla ilişkiler binasının yerine yeni bir binanın yapılması planlanmıştı.
Habertürk’ten Saliha Çolak’ın haberine göre, temeli bir türlü atılmayan bina nedeniyle Meclis’te Milletvekillerine yer bulabilmek için farklı seçenekler gündeme gelmeye başladı. Bu formüllerden biri olan, Ankara’da yeni bir bina arandığına ilişkin haberler Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından reddedildi. Bir diğer formülün ise, milletvekillerine oda yerine, yıllık belli bir ofis bütçesi ayrılması olduğu konuşuluyor.
-AYLIK 40 BİN LİRA-
Buna göre, Meclis’te vekillere oda yerine dışarıda ofis tutabilecekleri ödenekler verilecek. Bir ofis açmaları ve personel çalıştırmaları için bir milletvekilinin aylık maliyeti 40 bin lirayı bulacak. Ancak bu formülün önünde ise milletvekiline ödenek ve yolluk dışında ödeme yapılma yasağının olması engeli bulunuyor. Bunun aşılmasına yönelik yasal düzenleme yapılırsa, Meclis kampüsü dışında sadece komisyonların, parti gruplarının ve Meclis Başkanlık Divanı’ndan görevli Milletvekillerinin makam odaları olacak.
-GEREKLİ Mİ?-
Sokaktaki vatandaş ise aylık 40 bin lirayı bulan bu ödeneğin gereksizliği noktasında bu sürece ayrı bir tartışma başlığı açıyor. Antakya sokaklarında konuya dair gelişmeyi sorduğumuz vatandaşlar, ülke ve vatandaş gerçeklerinin söz konusu ödenek sloganında sıkıştığını söylerken, şu mesajı veriyor:
“Asgari ücretlinin ve ay sonunu getirmeye çalışan milyonların ülkesinde sizin söylediğiniz şeye ne demeli ki? 40 bin TL! Hayat boyu çalışıp da elimize geçmeyen bir paranın hesabını soruyorsunuz bize. Ne diyelim? Hayır mı? Sonra? Bu parayı almayıp bürolarını da ceplerinden mi kiralayacaklar? Nerede o vekiller? Bulursanız bize de gönderin… Asgari ücretin son vergi dilimleri ile 1400 liranın altına düşürüldüğü bir ülkede bir vekile ofis tutsun diye ayda 40 Bin TL ödeyeceklerse, benim söyleyeceğim tek şey şu olur… Haram olsun!” -Tamer Yazar-