Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Fatih Ertürk

Zor günler Türkiye’yi bekliyor…!

Bu satırları yazarken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında soruşturma açıldığıyla ilgili haber gündeme bomba gibi düştü. ODTÜ öğrencilerinin taşıdığı bir karikatürü kendi sosyal medya sayfalarına taşıdığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan suç duyurusunda bulunmuş. Bu işin nereye varacağı konusunda herkesin kafası karışık. Kimin mal ve can güvenliğine sahip olduğu, kimin olmadığı artık bu ülkede tartışma konusu. Anayasal hak ve özgürlükler ise artık askıya alınmış gibi görünüyor. İşin garibi o kadar her şey normalleşmiş ki kimse buna aldırmıyor bile.

Ekonomide çivi tutmuyor, meclis tamamen devre dışı, denetim ve kontrol mekanizması tümüyle devre dışı ülke sanki bilinmez bir yolculuğa çıkmış gibi görünüyor. SÖZCÜ Gazetesinden bir haber vardı, bilmem gördünüz mü? Kamu kurumlarına sadece 6 ayda ödenen kira bedeli 1,12 milyar lira yani eski parayla 1 katrilyon 12 trilyon lira. Kamu kurum ve kuruluşları taşıt, bina, uçak, helikopter ve personel servisi için sadece haziran ayında 205 milyon lira kira ödemiş.

Kamu kurumlarının başta Ankara olmak üzere inşaat şirketlerinin lüks gökdelenlerine kiracı olarak yerleşip yüklü kontrat yapmaları devletin 6 aylık kira yükünü 486 milyon liraya çıkarmış durumda. Geçen yılın ilk 6 ayında bu rakam 376 milyon liraydı. Ayrıca hala inşaatları devam eden kamu hizmet binaları için müteahhitlere ilk 6 ayda ödenen para 5,1 milyar lira. Kim bu müteahhitler hangi ihaleyle nasıl işi almışlar bir bilen yok. Peki ihtiyaçtan mı bu inşaatlar yine bir bilen, soran, denetleyen yok.

Neden bunları söylüyorum? Devletin toplam borcu 486 milyar dolar. sadece bu yıl faizlerle birlikte Türkiye’nin yurt dışına ödemesi gereken para 240 milyar dolar. Toplam ihracatınız 160 milyar dolar, cari açık yani ihracatın ithalatı karşılama oranı eksi 57 milyar dolar. Yani 57 milyar dolar sadece cari açığınız var.
Ne diyelim…

Türkiye’nin içinde bulunduğu bu büyük çıkmazdan kurtulmak için tek bir yolu var, o da toplumsal bütünlük ve birlik içinde yol kaydedip düzlüğe çıkmak. Tasarruf etmek, yatırımları arttırmak, lüksü-ihtişamı-sefahat’ı terk etmek ve kazandığı kadar harcamak. Peki bu aşamada bu mümkün görünüyor mu. Devletin “Lale Devri”‘ni geçip sevgili Mustafa Balbay’ın kitabında yazdığı gibi “Sülale Devri”‘ne girmesinin bedeli çok ağır olacak.

Damat Berat Albayrak ekonomiyi ve maliyeyi nasıl çekip çevirecek bilmiyorum, ancak bir çıkış yolu bulmak zorunda Türkiye. Durum iyi değil. Ekonomi, kurumlar, sistem alarm üzerine alarm veriyor. Duyan, kulak kesilen veya dikkate alan yok. Türkiye hızla bir bilinmeze doğru yol alıyor. Ve bu bilinmezle ilgili umut verici çok fazla pozitif bir gelişme yok.

Asgari ücret ve emekli maaşlarının aylık tutarı 256 dolara kadar inmiş durumda. Eğer oturup bir düşünürseniz Türkiye’de asgari ücret ve ona yakın maaş alan emeklilerin sayısı 20 milyon civarında. Yıllık bu rakam 3 bin 71 doları buluyor. Peki kişi başına düşen milli gelir nasıl oluyor da 10 bin dolar civarında görülüyor hala anlayamadım. Eğer su doğruysa Türkiye’de bu 20 milyon kişinin aylık gelirinin 833 dolar olması gerekir ki, ortalama her yurttaşın 4 bin lira civarında bir ücrete sahip olması gerekir. Peki böyle bir rakam var mı?. Tabi ki yok.

Birileri hala bizi kandırmaya devam ediyor, ama aslında son sözü halk söylemeli demek lazım. Her nedense her seferinde halk bu sözü ya yanlış söylüyor ya da her seçimde kekeme olup sözcükleri arka arkaya getiremiyor.

Bakın açık söylüyorum…Durum parlak değil…!

AKP’nin ısrarı ve halkın oluruyla millete bir deli gömleği giydirildi ve bu gömleğin nasıl çözüleceği konusunda hiç kimsenin bir bilgisi yok. Anlata anlata dilimizde tüy bitti, 16 Nisan referandumunda yapmayın etmeyin diye. Ancak onların deyimiyle, atı alan Üsküdar’ı geçti.
Zor günler bekliyor bizi. Hem de çok zor günler…!

Sabır işi çözer mi bilmiyorum, ama sabır ve metanet diliyorum aklı başında herkese…..

Fatih Ertürk

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER