Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

200 yıllık gelenek devam ediyor

Küncülü Helva tezgahtaki yerini

Küncülü Helva tezgahtaki yerini aldı

Antakya’da, Fansa ailesi, yaklaşık 200 yıldan bu yıldan buyana, dededen toruna gelen miras gibi Küncülü Helva imalatını her Ramazan’da hiç aksatmadan sürdürüyor.
Fansa Ailesi, geleneksel hale getirdikleri bu muhteşem lezzetin son temsilcileri olarak dikkat çekiyor. Uzun Çarşıda, küçücük bir dükkan içinde Ramazan Helvası üretimine başladıklarını belirten, geleneğin günümüzdeki temsilcisi Şahap Fansa ve aile bireyleri, kendilerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Sadece Ramazan ayına özgü olarak ürettikleri bu helvanın oldukça meşakkatli aşamalardan geçilerek tezgaha konulduğunu belirten Şahap Fansa, ülke genelinde bir çok il yanı sıra, Almanya ve Belçika’ya da bu helvadan gönderdiklerini, oldukça rağbet gördüklerini ifade etti.
Üretimi geleneklere uygun olarak 61 yıllık özel bir makine ile yaptıklarını söyleyen Şahap Fansa, Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan bu lezzeti yine çocuklarına, torunlara aktararak yaşatmaya devam edeceklerini söyledi.
Şahap Fansa, bu lezzete önce tahin, şeker ve su karışımı ile başlandığını bildirdi, bu karışımın yaklaşık üç saat kaynatılarak kıvama getirildikten sonra içerisine kavrulmuş küncü eklendiğini, beyaz küncü ile yoğrulduktan sonra özel makineden geçirilerek tüketime hazır getirildiğini sözlerine ekledi.
-Mehmet ÖZGÜN-