Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

7 İl FETÖ Operasyonunda

7 İl FETÖ Operasyonunda 14 Şüpheli
6’SI TUTUKLANDI
Balıkesir merkezli, aralarında ilimiz Hatay’ın da yer aldığı 8 İl’de Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) mahrem askeri yapılanmasına yönelik operasyonda, aralarında aktif görevdeki subayların da olduğu 14 zanlıdan 6’sı tutuklandı.
İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince; Balıkesir, Ankara, Bayburt, Şırnak, Kilis, Sakarya, Hatay ve Aydın’da eş zamanlı operasyonla gözaltına alınan 14 şüpheliden 6’sının işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen, ihraç edilen Tuğgeneral İ.T., ihraç edilen Kurmay Albay M.T., aktif görev yapan Binbaşı M.C.Y., aktif görev yapan Yüzbaşı Ü.G. ve E.D. ile ihraç yüzbaşı Y.Ç. çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.
Diğer 8 şüphelinin işlemleri ise sürüyor

EĞİTİM İŞ KONGRESİ PAZAR GÜNÜ
Yeni Başkan Adayı MUSTAFA GÜNAL
Eğitim-İş Hatay Şubesi, 6. Genel Kurulu’nu 25 Ekim Pazar günü yapıyor. Yarınki Eğitim İş kongresinde başkanlığa Mustafa Günal’ın getirilmesi bekleniyor.
Pazar günü saat 12.00’de, çevre yolundaki Ayışığı Kır Bahçesi’ndeki kongrede tek liste ile seçime gidilmesi beklenirken, yeni Yönetim Kurulu muhtemelen şu isimlerden oluşacak:
Mustafa Günal, Şahin Gümüş, Gülden Yuva, Orhan Altın, Onur Alkaya, Edip Hizmetçi, Songül Can.
Eğitim İş’in Genel Merkez Delegasyonu’ndaki isimler de şunlar:
Suat Sadış, Mustafa Günal, Şahin Gümüş, Gülden Yuva, Onur Alkaya, Şenol Eyüboğlu.

ERBAKAN BUGÜN HATAY’DA
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, bugün ilimize geliyor. Erbakan’ın, Partili bir heyetle geleceği bugünkü Hatay ziyaretinde, saat 15.00’te Saray Plaza’da basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu.

VERGİ YAPILANDIRMASI
18 Taksitli, ödemeler Şubat’ta başlıyor
Hükümetin TBMM’ye sunduğu Vergi Yapılandırması Yasa Teklifi, her türlü vergi, SGK, KYK, trafik ve köprü cezalarını kapsıyor, borçlulara ise18 taksit imkanı getiriliyor. Yaklaşık 500 milyar liralık büyüklüğe sahip vergi yapılandırması; vergi, SSK, trafik, köprü borcu ve cezalarını kapsıyor. İlk taksit, Şubat 2021’den itibaren ödenecek. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, diğer vergi ve harçlar, kurum alacakları, zam ve faizler yapılandırma kapsamında. Öğrenim Kredisi borçları da yapılandırmaya dahil edildi.

Erişime açıldı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, 2020-KPSS Lisans (Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, Alan Bilgisi ve ÖABT) sınavları cevap kağıtları ve aday cevaplarını yayınladı.

Emsal karar
Anayasa Mahkemesi, kısırlaştırma ameliyatı olmasına rağmen çocuğu olan ve doktorun kusuru nedeniyle maddi manevi zarar gördüğünü savunan karı kocanın bireysel başvurusunda “kişinin maddi ve manevi varlığının korunması hakkının ihlal” edildiğine karar verdi.

1 Ocak 2021’e kadar;
Buğdayda % 45, Arpa’da % 35 ve Mısır’da % 25 olan
Gümrük Vergisi kalktı.
Buğday, Arpa ve Mısır ithalatında gümrük vergisi 1 Ocak 2021’e kadar sıfırlandı. Buğday ithalatında yüzde 45, Arpa ithalatında yüzde 35 ve Mısır ithalatında yüzde 25 oranındaki gümrük vergileri, 1 Ocak 2021’e kadar yüzde sıfır olacak.
TMO’nun, Suriye’de yaşayan sivil halk başta olmak üzere, ihtiyaç sahibi diğer ülkelere ve/veya bu ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine 100.000 ton ekmeklik buğday karşılığı unu ve 10.000 tona kadar yeşil mercimek ve nohut hibe edeceği için ithal gümrük vergisinin geçici süreyle kaldırıldığı belirtiliyor.

Mevduat azaldı
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 114,5 milyon lira azalarak 3 trilyon 601,4 milyar liraya geriledi.

Fazla mesai ücreti
Devlet memurlarının 2 lira 26 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 6,19 artışla 2 lira 40 kuruşa yükselecek.

Vergi gelirleri
Devletin gelecek yıla ilişkin gelir hedefinde, 2020 gerçekleşme beklentilerine göre yüzde 13,2 artış öngörülürken, özel tüketim vergisinden yaklaşık 215 milyar lira, gelir vergisinden 200,6 milyar lira gelir bekleniyor.

TOBB verisi
Kurulan şirket sayısı Eylül’de aylık yüzde 13,38 ve yıllık yüzde 37,77 artarken, kapanan şirket sayısı aylık yüzde 18,45 ve yıllık 26,18 arttı.

Özel tiyatrolar
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatrolarının sahnelerini, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle açılış yapamayan özel tiyatroların kullanımına tahsis edecek. Her ayın 20’sinde takip eden aylar için salon tahsis başvuru sonuçları açıklanacak.

İSTİFACILARA ŞANS…
Sağlık Bakanlığı 550 personel alıyor
Sağlık Bakanlığı, daha önce istifa etmiş doktor ve sağlık çalışanlarından 550 kişiyi geri alacak. Sağlık Bakanlığı açıklamasında, 2020 Yılı 2. Dönem İstifa Sonrası Yeniden (Açıktan) Atama Kurası’nın yayımlandığı ve göreve dönmek isteyenlerin başvurularının 27 Ekim 2020 tarihi saat 18:00’e kadar Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden yapılabileceği hatırlatıldı.

BENZİNDE İNDİRİM
Akaryakıt türlerinden benzine indirim geldi. Benzinin litre fiyatı bu sabahtan itibaren 12 kuruş indirimli olacak.
Benzin fiyatında, bu sabahtan itibaren pompaya yansımak üzere 12 kuruş indirim uygulanacak.

YAGEP Projesi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gelecek yıl başlatılması planlanan Yaşlılar için Gündüz ve Evde Bakım Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi ile Türkiye’ye özgü, bölgesel farklılıkların gözetildiği yeni bir yaşlı bakım modelini geliştirecek.

Esnek çalışma
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Esnek çalışma, güvenceli esnek çalışma modeliyle desteklenirse bir anlam ifade eder. Bu güvenceli esneklik kavramının içini dolduramazsak, yeni kayıplarla karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

DİYANETTE YÜKSELME
Diyanet İşleri Başkanlığı, “Vaizlik, Kur’an Kursu Öğreticiliği, İmam Hatiplik ve Müezzin Kayyımlık Kadrolarına Atama ve Bu Kadroların Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği” 9/2 ve 11/2 maddeleri hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilen sınavlara katılan adaylar sınav sonuçlarını açıkladı.
Diyanet personeli, sonuçları, https://dibbys.diyanet.gov.tr adresinden öğrenebilecek.
Bu arada yeni düzenleme ile beraber, adaylar, tercih işlemlerini 22.10.2020 – 30.10.2020 (saat 23:55) tarihleri arasında yapacak. Tercihlere yerleştirme işlemlerinde, sözlü sınav başarı puanında en yüksek olana öncelik verileceği hatırlatıldı.

ŞİRKETLERE EL KOYMA MI?
14 Ekim tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan Sanayileşme İcra Komitesi’nin, risk gördüğü takdirde, ülke için kritik öneme sahip şirketlere ulusal güvenlik gerekçesiyle el koyabileceği öne sürülüyor. 14 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 68 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle; yerli üretimin ve teknolojik kabiliyetlerin geliştirilmesini sağlamak, üreticilerin yatırım, üretim ve finansman süreçlerini kolaylaştırmak üzere, kısa adı SAİK olan Sanayileşme İcra Komitesi’nin kurulmasına karar verildiği duyuruldu.
Kararnamede, Başkanlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı Komite’nin görev ve yetkileri de sıralandı. Kararname’de, komitenin görev ve yetkilerinin sıralandığı 4. Madde’nin e bendi, değişik yorumlanıyor. Bazı ekonomist ve hukukçular, “Devlet, artık istediği her şirkete el koyabilir” yorumları yapıyor. Dolaysıyla bu görüşler kaygı ve endişeye neden oluyor.

Korkutucu tablo
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İstanbul’da vaka sayısı Türkiye genelinin yüzde 40’ına, Ankara’nın 5 katına ulaştı” açıklamasında bulundu.

Dünya geneli
Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 41 milyon 836 bine, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1 milyon 140 bine çıktı, iyileşenlerin sayısı 31 milyon 64 bini aştı.

Umutlu döndü
Suriye’nin İdlib ilinden İçişleri Bakanlığı talimatıyla Türkiye’ye getirilen, doğuştan bacak ve kolları olmayan 15 aylık Muhammed bebek, protez bacaklarıyla İdlib’e döndü.

İlaç onayı
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde kullanılmak üzere ilk defa bir virüs kırıcı ilacı onayladığını açıkladı.

170 krediyle
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin 170 krediyle mezun olabileceklerini bildirdi. Açıköğretim liselerinde mezuniyet için alınması gereken kredi 192 idi.

Ödemeler başladı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Şehit, harp ve vazife malulleri ve çocuklarının bu yılki eğitim-öğretim yardımı ödemelerinin başladığını bildirdi.

Aşılama başladı
Almanya’dan getirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı, Kocaeli ve Sakarya’da sağlık çalışanı gönüllülere uygulanmaya başlandı.

81 İl Başkanı
Ak Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir, 81 İl Başkanı ile video konferans yöntemiyle; üye çalışmaları, üye güncellemeleri ve teşkilat çalışmaları hakkında istişare ve değerlendirmelerde bulundu.

Personel alımı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Teftiş Başkanlığı’nda istihdam edilmek üzere 15 müfettiş yardımcısı alınacak. Giriş sınavı için başvurular, 9 Kasım saat 08.30’dan, 18 Kasım saat 18.00’e kadar, Bakanlığın internet sitesi (https://www.hmb.gov.tr) üzerinden gerçekleştirilecek.

Enflasyon Raporu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2020’nin 4. Enflasyon Raporu’nu 28 Ekim’de İstanbul’da açıklayacak. “Enflasyon Raporu 2020-III” toplantısında enflasyonun, 2020 sonunda yüzde 6,9 ile yüzde 10,9 aralığında (orta noktası yüzde 8,9) gerçekleşeceği öngörülmüştü.

Sigorta kapsamında
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) alanında sektörün öncü şirketlerin-den Sompo Sigorta, Kovid-19’un yanı sıra gelecek dönemde ortaya çıkabilecek tüm salgın hastalıkları da teminat kapsamına aldı.

Komisyon’da…
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin 30 maddesi kabul edildi.

Merkez rezervi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri geçen hafta 1 milyar 894 milyon dolar artarak 85 milyar 489 milyon dolara çıktı.

Okul gıdası
Eğitim kurumlarında öğrenciye sunulacak hazır ambalajlı okul gıdası için 6 Eylül 2021’den itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay alma şartı getirildi.