Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

22 milyon 118 bin 656 borçlu, icrada…

Türkiye’de her 4 kişiden

Türkiye’de her 4 kişiden 1’i, borçlu olarak icraya verilmiş durumda!

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, iktidarın yanlış ekonomik politikaları yüzünden ülke genelinde iflasların büyük ölçüde artarak sürdüğünü ve ödenemeyen borçların yüksek oranda arttığının altını çizerek, “Türkiye genelinde 22 milyon 118 bin 656 kişi ya da şirket borçlu olarak icraya düşmüştür” dedi.
Milletvekili Mehmet Güzelmansur, iktidarın, 20 yıldır rant odaklı, istihdam yaratmayan, yolsuzluğa, işsizliğe ve yoksulluğa rekorlar kırdıran politikalarını ısrarla sürdürmesi nedeniyle konkordato, iflas ve icra sayılarında olağanüstü artışlar yaşandığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Güzelmansur; konkordato, icra ve iflas sayılarındaki artışı rakamlarla şöyle açıkladı:
“Konkordato sürecinden çıkamayarak iflas eden şirket sayısı, 2018’de 13 idi. 2019’da, bu sayı 91’e yükseldi. 2020’de ise 121 oldu. 2021’in ilk 5 ayında da 50’yi buldu. Türkiye’de takipteki kredi miktarı 150 milyar lira! Bugün itibariyle icra ve iflas dairelerinde halen derdest olan dosya sayısı 22.118.656. Geçen yıl kaçtı? 20.297.647! Bir yılda icra dosyası 1.8 milyon arttı. Bugün, ilan.gov.tr’de 5 bin 171 icradan satılık ilanı var. 9 Haziran’da icradan satılık tarla, tarım arazisi, bağ bahçe sayısı 1192!”
HATAY; EKONOMİK ÇÖKÜŞTE!
Hatay’daki ekonomik göstergelerin Türkiye ortalamasının altında olduğuna işaret eden Güzelmansur, şöyle devam etti:
“31 Mayıs 2021 itibariyle en fazla konkordato alan illere baktığımızda, Hatay, 58 şahıs/firmayla 9’uncu sırada. Bu, tesadüf değil. Türkiye’de takipteki kredi miktarının toplam nakdi krediye oranı %3,8 iken, Hatay’da %6! Bu oran ile takipteki alacaklar bakımından, Hatay, 81 il içerisinde 3. sırada. Bu da tesadüf değil. Bugün Hatay, Türkiye’de, 87 icradan satılık ilan sayısı ile 14’ncü sırada. Bu da tesadüf değil. 9 Haziran’da, Hatay’da icradan satılığa çıkan tarla, tarım arazisi, bağ bahçe sayısı 21! Kim derdi ki, bereketli Amik Ovası, icradan tarım arazisi satışında 18’inci olacak? Bu, hiç tesadüf değil.”
Hatay’da ekonomik çöküşün göstergeleri olan bu verilerin tesadüfen oluşmadığının altını çizen Güzelmansur, bu noktaya neden gelindiğini de şu sözlerle anlattı:
“İktidarın 10 yıldır inatla sürdürdüğü yanlış Suriye politikası, sadece Hatay’ın kaynaklarının 500 bin Suriyeliyle paylaşılmasına neden olmadı, aynı zamanda riskli bölge statüsüne soktuğu için yatırımların gelmesini de engelledi. İktidarın, Yayladağı sınırı kapısını kapatması, Hatay’ın 14 Ortadoğu ülkesine olan ihracat yolunu da kapattı. İktidarın Arap ülkeleriyle ettiği kavgalar da ihracatımızı eritti. Hem ihracatçımızı hem de nakliyecilerimizi zarara uğrattı.
İktidarın öngörüsüz bir şekilde aldığı ihracat kısıtlamaları, soğan ve limon üreticisini perişan etti. Bu yanlış karar, bugün tarlada kalan soğanların nedenlerinden biridir. Tüm bunların üstüne iktidar, Hatay’ı yanlış, eksik göstergelerle 5. Teşvik Bölgesi yerine 4. Teşvik Bölgesine aldı. En az kamu yatırımı yapılan illerden biri oldu, Hatay. İşte tüm bu yanlışlar, Hatay’ı ekonomik çöküşe götürüyor. Oysa borçlar, icralar ve iflaslar almış başını gidiyor. Çıkma meyve-sebze olmasa, yarı fiyatına satılan bayat ekmek, kırık yumurta olmasa, bardakla sıvı yağ, taneyle zeytin satılmasa, insanlar karınlarını doyuramıyor.” -Cemil Yıldız-