Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sinan Seyfittinoğlu

Hatay Halk Bilimi/ Mithat Kalaycıoğlu

İyi günler sevgili okuyucu.

Antakya’nın sevilen şahsiyetlerinden Gazeteci ağabeyim Mithat Kalaycıoğlu Hatay Büyük Şehir Belediyesinin katkılarıyla “Hatay Halk Bilimi / Kültür ve Hoşgörü Kenti” adlı kitabının yeni baskısını yayınladı.

Alanında özel bilgi ve belge içeren, Hatay Halk biliminin mercek altına alındığı kitapta; özellikle Hatay konusunda inceleme ve araştırma yapan yazarlara kılavuzluk edecek birçok önemli bilgi var. Son derece şık bir baskı ile okuyucuyla buluşan kitapta, Medeniyetler korosundan, Hatay Tarihi, coğrafi özellikleri, kültür, turizm, efsane ve menkıbeler, Antakya düğünleri, sünnet, asker uğurlama, aba güreşleri, halk edebiyatı, doğum ve ölüm gelenekleri, şifalı bitkiler, halk inanışları, mutfak kültürü, el sanatları, halk oyunları, müzik ve daha birçok konuda aydınlatıcı ve fikir verici özel notlar mevcut.

Değerli yazar Mithat Kalaycıoğlu bu çalışmasıyla ilgili olarak; “ Halk Bilimi, ait olduğu toplumun özünü yansıtır. Araştırma, inceleme, derleme ve değerlendirme yoluyla ilgili bulunduğu toplumun gelişip kuvvetlenmesine yardım eder. Aynı zamanda o toplumun gelecekte izleyeceği yolu da aydınlatır. Dünya’nın ilk yerleşim birimlerinden biri olan Hatay; yaylaları, kıyıları, değişik iklim özellikleri ile oldukça zengin Halk Bilimi ürünlerine sahiptir. Türk – Fransız – Arap etkileri Hatay Mutfağını, oyunlarını, giysilerini, türkülerini, manilerini olduğu gibi, birçok özelliğini de daha zengin bir hale getirmiştir. Araştırma; Hatay Halk Biliminden oluşmaktadır. Bir Hataylı olarak kendi yöremdeki maddi ve manevi kültür değerlerini araştırıp derlemeye çalıştım.” Demektedir.

Değerli gazeteci Mithat Kalaycıoğlu, Halk bilimine oldukça yakın biridir. Bugüne kadar Halk oyunlarında ulusal ve uluslararası birçok organizasyonda önemli görevler üstlenmiş, saygın sorumluluklar edinmiştir. Böylesine değerli bir eserin bu alanda ciddi bir kariyer sahibi abimiz tarafından yazılması mutluluk vericidir.

Ne güzel ki, ömrünü bu kent içinde hem sosyal hem siyasal hem de kültürel alanda zengin görevler üstlenerek geçiren ve artık birikimlerini yeni kuşaklara aktaran Kalaycıoğlu abimiz, kültür çorbamıza tuz ve tat katmıştır.

Beni bu kitap ile sevindiren bir diğer önemli husus ise içimizdeki değerlerimize ve onların yarattığı eserlere başta Hatay Büyük Şehir Belediyesinin katkı sunması ve desteklemesidir. Bu katkıyı diğer kültür ve sanat adamlarımız için de değerli seçilmiş ve atanmışlarımızdan beklemekteyiz. Bir çift lafı olan, sandığında kültür ve sanata kol kanat germiş yerel aydınlarımızın desteklenmesi, teşvik edilmesi çok önemlidir.

Yazar Mithat Kalaycıoğlu’nun kadim dostlarından merhum gazeteci Beşir, belki de bu alanlarda bizlere ilk yol gösteren büyüklerimizdendi. Şimdi sosyal medya üzerinden hayata geçirdiği yayınlarla gazetecilik mesleğini yapmaya devam etmekte olan, genç gazetecilere kılavuzluk yapan Mithat Kalaycıoğlu abimiz de önemli bir çabayı biz değerli okuyucularına armağan ederken, bizlere düşen görev bu anlamlı eseri kütüphanemize kazandırmak olmalıdır. Değerli yazar Mithat Kalaycıoğlu’nun kitabına ulaşmak da çok kolay. Ama ona ulaşamazsanız da bu önemli kültür yapıtını gazetemiz aracılığı ile de edinebilirsiniz.

Eline ve yüreğine sağlık Mithat abi. Bu kent senden daha çok faydalanmalıdır.

İyi çalışmalar.
sinanseyf@gmail.com

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER