Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Asi Gülüşlüm – Ah Güzel Antakya

‘Okunası Bir Kitap Daha’

‘Okunası Bir Kitap Daha’

Kadim toprakların coğrafyasında dünden bugüne fısıldanan hikayelere ev sahipliği yapmış Antakya üzerine çok kitap yazılmış…Sonuncusu mu? Antakya sofrasının derine inen zenginliğine davet ediyor…

‘Kadim’ kelimesi için kaç şehir anlatılır Türkiye coğrafyasında? Antakya mı? Dinlerin, dillerin ve kültürlerin toprağında biriktirdiği dünle bugünü beslemeye devam ediyor. O yüzden o ‘kadim’ denen listenin de en başında geliyor…
Yazar Hakan Mertcan’ın son kitabı da bu toprakların zenginliğine dair. Asi Gülüşlüm-Ah Güzel Antakya adlı kitabın sayfaları arasında gezinenler, o yüzden çok şey buluyor bu kente dair, yaşananlara dair ve belki de çok fazla anlatılmayanlara dair.
Hakan Mertcan’ın kitaba ve bu kente dair ifadeleri de bu arayışa dair:
“Kadim bir mozaiğin parçaları gibi iç içe, doğudan yükselen mistik bir şarkı gibi içlice, hiç bitmesin bu yol… Lazkiye’ye, Palmira’ya aksın, Beyrut’a aksın, Diyar-ı Şam’a atsın bizi… Kaybolup duralım o kayıp hazineleri arayarak. (…) Neler gömülü sisli kalbine ? Arsuz’dan Altınözü’ne, Yayladağı’ndan Belen’e uzun bir şahitlik; bir zamanlar Şark Kraliçesi’nin sevinçleri, gözyaşları, şifreli bakışları, gizemli edaları… (…) Bugün de olduğu gibi yüzlerce kez Asi’de boğulmak istendi insanlık, kötülüğün tanrıları üstüne çöküp boynuna kement vurmak istedi. Asi’nin, soluğu kesilse de zaman zaman, tanık oldukları karşısında utançtan eğse de başını, kolay teslim olmak, ehlileşmek yok onun kitabında…”
-KİTABA DAİR-
Kitaba dair anlatılan ise, Yazar Hakan Mertcan’ın sayfalara eklediği kelimelerin yolculuğunu netleştirmiş, Yazar’ın dünden
bugüne biriktirdiklerini de…
“Kadim ismiyle ‘Antakya’ diye anmak, Hatay’a yapıştırılan ve biraz yavanlaşmış “mozaik” mecazının arkasındaki gerçek kültürel zenginliği anlamaya doğru atılan ilk adım olabilir. Bu derleme buna niyetleniyor. İskender devrine, Bizans’a uzanan tarihin izinde; Arap-Hıristiyanlar, Yahudiler, Ermeniler, Çerkesler, Türkmenler, Domlar’a yurtluk eden; Arap Aleviliğinin canlı bir merkezi olmak yanında, reenkarnasyon gibi farklı ruhani inanışların serpildiği bu diyarın sofrasına davet ediyor bizi. Hakan Mertcan’ın hazırladığı derleme, zengin içeriğiyle sunduğu bilgiden öte, bir memlekete ve bir diyara duyulan aşkın numunesi…” -Tamer Yazar-