Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Asi Nehri’nin yoğunlaşan suyunda…

Yüzeye çıkan binlerce balık

Yüzeye çıkan binlerce balık ne yapıyor?

Yıllarca yaşadığı kirlilik ve içine akıtılan kanalizasyon ile mücadele eden, ancak son dönemdeki tesisleşme ve altyapı çalışmaları ile bu kirinden arındırılan Asi Nehri’ndeki canlı hayat, son dönemde uyarı veriyor.

Dün sabah, Şehir Müzesi’nden eski Antakya tarafına geçenlerin köprü üzerinden fark ettikleri bir durum, hep görsel olarak cezbetti, hem de yaşanan balık yoğunluğunun yüzeye bu kadar yansıması korkuttu. Binlerce balığın, su yüzeyinde duran hareketsiz hali, nehirdeki canlı hayat için ‘sıkıntı ne’ sorusunu gündeme taşırken, son dönemde bu sıkıntılara yönelik Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen bir uygulamaya işaret edildi.
-KURUMSAL ÖNLEM!-
Bilindiği gibi, Asi Nehri’ndeki balıkların yeteri kadar oksijen alamamalarının ve zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla harekete geçen Hatay Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı ekipleri, Asi Nehri’ne fıskiyeler monte etmişti. Bu konudaki açıklamada ise, “Asi Nehri’nin su sirkülasyonu yaz aylarında düşüyor. Balıkların da sıcağın etkisi ve su sirkülasyonunun zayıf olması nedeniyle zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla, suyun havalandırılmasını sağlayarak, balıkların daha fazla oksijen alabileceklerini düşünüyoruz” denilmişti.
-ÖNLEM ALINSIN!-
Vatandaşlar ise Asi Nehri’nin son dönemde renginin de koyulaştığını söylerken, bu konuda daha fazla önlem alınması gerektiğine işaret ediyor. Bu arada olta balıkçılığı yapanlar kadar, Asi Nehri’nde büyük ebatlı kafeslerle balık avlayanların da olduğunu söyleyen vatandaşlar, bu tür bir balık avcılığının önüne geçilmesini istiyor.
Bu konuda konuşan ve yıllardır olta balıkçılığı yaptığını söyleyen bir Antakyalı, şöyle konuştu:
“Bu iş, keyif işidir. Ticari değil. Eğer bu nehri bu amaçlı kullanıma açarsanız, bozarsınız, dengesini de güzelliğini de. Adam, kafesi akşamdan atıyor, sabah gelip içindeki 50-60 balıkla gidiyor. İçine ufacık balıklar da var, büyükler de.
Hayatımızı denetimsizliğe teslim ettik ama… Bu kadar da olmayalım! Bu kadar bitirmeyelim, tüketmeyelim!”
-Tamer Yazar-