Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aşırı Çöl Sıcakları Afet Kabul Edilmeli

Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığı’na

Milletvekili Şahin, TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi…

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, son haftalarda Afrika’dan gelen çöl sıcakları ile hava sıcaklığının Mayıs ayı ortalamasının çok üzerine çıkması sonrası, zarar gören narenciye üreticilerinin sorunlarını kanun teklifi vererek Meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Şahin, %70 ile 80 arası rekolte kaybı yaşayan narenciye üreticisinin olağanüstü hava durumundan etkilenmesinin afet kapsamına alınarak, tarım sigortalarının zararı karşılanması ve hükümetin çiftçinin zararını karşılamak üzere gübre, su ve ilaç desteği vermesini istedi.
Şahin TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifinde, “aşırı sıcak etkili su kaybına bağlı meyve dökümü” maddesinin de tarım sigortalarının kapsamına dahil edilmesini, zarar gören çiftçilere de, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olma şartı gözetilmeksizin hükümetin destek vermesi gerektiğini bildirdi.

AW027362

-Yaşanan zararlar karşılanmalı-
Çiftçilerin, ithalat baskısı altında tarımsal üretime devam etmeye çalıştığını ve koronavirüs salgını ile birlikte yaşadığı zorlukların yanında, Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren ülkenin her bölgesinde yaşanan ani hava değişikliği, don, dolu, aşırı yağış ve aşırı sıcaklar gibi doğal afetler nedeniyle zor günler geçirdiğini söyleyen Milletvekili Şahin, ”Aralarında Hatay’ın de bulunduğu 46 ilimizde; mandalina, limon, portakal, buğday, mısır, ayçiçeği, patates ve domates olmak üzere, birçok ürün bu afetlerden dolayı zarar görmüştür. Bu durum, girdi maliyetlerinin artması ile birlikte, masrafları neredeyse iki kat artan çiftçilerimiz için borç yükünü daha artırarak maliyetleri yükseltmiş, gelirlerinin azalmasına neden olmuştur. Bütün ülkeler, koronavirüs nedeniyle tarımsal üretimde aksamama olmaması için çiftçilerine destek olacak paketler açıklarken, ne yazık ki ülkemizde çiftçilerimiz, salgın öncesinde de ayakta kalmakta zorlanıyordu. Doğal afetlerde bile yardım alamayan çiftçilerimiz, ürün ve gelir kaybını telafi edebilecek tarımsal sigortalardan yararlanamamaktadır.
Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olup olmadığına bakılması, primlerin yüksekliği, çiftçilerimizin ürünlerini sigortalamasının önündeki en önemli engelleri oluşturmaktadır. TARSİM 2019 yılı verilerine göre, ülkemizde ekilen 197,07 milyon dekar alanın sadece 26,1’i yani %13’ü sigortalı görünmektedir. Bununla birlikte, 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkındaki Kanun da sadece kağıt üzerinde çiftçiye yardım yapmamak üzere hazırlanmış bir metin olarak kalmaktadır. İlgili kanunda, çiftçilerin kooperatif üyesi olma zorunluluğu ve en az %40 ve üzeri zarar görenleri kapsaması birçok çiftçiyi kapsam dışında bırakarak eşitsiz bir durum yaratmaktadır. Bu nedenle, çiftçilerin doğal afetlerden dolayı yaşadığı zararlarının karşılanması ve tarımsal sigortanın kapsamı genişletilmesi amacıyla kanun teklifi verdim” dedi. -Mehmet ÖZGÜN-