Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Atık Pet şişeler sorunumuz mu?

O zaman ‘İstanbul’ diyelim

O zaman ‘İstanbul’ diyelim mi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Atık Yönetimi Müdürlüğü ile belediye iştiraki İSBAK tarafından projelendirilen Akıllı Konteyner sayesinde, vatandaşlarca toplanan pet şişeler ile hem İstanbulkart’a yükleme yapılıyor hem de çevreye katkı sağlanıyor. Biz de kirimizi ‘temizliğe’ dönüştürsek mi?

Antakya özelinde duranlar, bugüne kadar ne Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden ve ne de Antakya Belediyesi’nden beklenen ‘kent içi temizlik’ hamlesini görebildi! Aksine, kir de arttı, çöp de! 2019 senesine yaklaşılırken, Asi Nehri’nin Antakya kent merkezi temizlenirken, nehrin birçok noktasında kir de çöp de devam etti. Koku ve sinek de! Peki, temizliğe vatandaşı davet etmeden girişilen bunca kurumsal çabanın sonuçsuzluğunda dursak mı? Eldeki kent hikayesine İstanbul’u eklesek hatta!
-BİRLİKTE!-
“Kent içinde yaşayan insanları belediyenin çalışmalarına, özellikle de temizlik çabasına dahil etmezseniz, her gününüz bir öncekini tekrar şeklinde ilerler…” şeklinde paylaşılan bir okur eleştirisi, İstanbul’da hayata geçirilen bir başka belediye çalışmasına işaret ediyor aslında.
Uzun zamandır çalışmaları sürdürülen ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen son çalışma, çevresel kirliliğin en can alıcı başlıkları, pet şişelerin ve metal atıkların vatandaşlarca toplanması üzerine kurulu! Peki, sistem nasıl mı işliyor?
-HİZMETE AÇILDI-
İstanbul’da yaşayanlar çok iyi bilir! Bir yerden bir yere ulaşmak hep sorundur ve maliyetlidir. O nedenle toplu taşım araçları vazgeçilmezdir. İstanbulKart ise bu noktada devreye giriyor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin son çalışması da…
Toplu ulaşım araçlarında klasik kağıt bilet veya jeton yerine kullanılan, içerisine elektronik para yüklemesi yapılan İstanbulKart’a yükleme yapmanın bir diğer yolu, kenti temiz tutmaktan geçiyor. Özetle, bundan sonra, pet şişe ve alüminyum kutu karşılığında İstanbulkart’lara para yükle şansı veriliyor. Bunun için oluşturulan
akıllı geri dönüşüm konteynerlerinin sayısı ise İstanbul’da her geçen gün artıyor.
-KAÇ ŞİŞE?-
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geri dönüşüme katkı kapsamında hayata geçirilen ve yaygınlaşması umulan projeyle, pet şişe ve alüminyum içecek kutusu atan her İstanbulkart kullanıcısının kartına belirli miktar para ödenecek.
Tarifeler ise şu şekilde belirlendi:
– 0.33 litrelik 10 gramlık pet şişeye 2 kuruş, 0.5 litrelik pet şişeye 3 kuruş, 1 litrelik pet şişeye 6 kuruş, 1.5 litrelik pet şişeye 9 kuruş,
– 0.33 litrelik alüminyum içecek kutusuna 7 kuruş, 0.5 litrelik alüminyum içecek kutusuna ise 9 kuruş.
Buna göre tek geçiş hakkı (2.60 TL) için geri dönüşüme kazandırılmaması gerekenler şöyle:
– 130 adet 0.33 litrelik pet şişe,
– 86 adet 0.5 litrelik pet şişe,
– 43 adet 1 litrelik pet şişe,
– 28 adet 1.5 litrelik pet şişe,
– 37 adet 0.33 litrelik alüminyum kutu,
– 28 adet 0.5 litrelik alüminyum kutu.
Dolayısıyla bir defalık akbil kullanımı için en az 28 adet atığın geri dönüşüme kazandırılması gerekiyor.
-BİZDE DURUM-
İstanbul’da bu kartı kullandığını söyleyen bir Antakyalının tavsiyesi, hem Antakya Belediyesi’ne hem de Büyükşehir Belediyesi’ne gelsin!
“Bir kere yere çöp atarken bu kadar rahat olan ve bundan da hiçbir rahatsızlık duy-mayan bu koca insan kalabalığını eğitme-miz gerekiyor. Çünkü Antakya, gelen her-kesin ifade ettiği gibi, kirli bir şehir. İki çare-miz var… Bir tanesi, kanunun verdiği yetkiyle, ceza sistemini devreye sokaca-ğız, ki burası küçük bir şehir ve belediye çalışanları kimse ile kötü olmayı göze al-mayacaktır! Zaten bu sürecin hiçbir zaman devreye sokulmaması da bundan! O zaman İstanbul gibi yapalım! Aynısı olmak zorunda değil, ama proje üretelim. Sadece ‘yapmayın’ ya da ‘lütfen’ demekle olmadı, olmuyor, bunu anlayalım. Hatta bu konuda Kent Konseyi önderlik etsin. Tartışma baş-latsın, sürece fikir eklesin…” -Tamer Yazar-