Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bayram ikramiyesi

Hükümetin gündeminde yer almalı

Hükümetin gündeminde yer almalı

Tuncay, mutfakta devam eden yangının daha da körüklendiğini vurguladı

Türk Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Recep Tuncay, Konfederasyonlarının hazırladığı asgari geçim endeksi sonuçlarını kamuoyuna duyurdu, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 5 bin 201 lira olduğunu vurguladı. Marketlerde ve pazarlardaki fiyatların hala ciddi bir düşüş göstermemesinin mutfaklarda çok uzun zamandır devam eden yangını biraz daha körüklediğini belirten Tuncay, yaşanan çöküntüyü yumuşatmak adına Hükümetin bayram ikramiyesini gündemine almasının önemine dikkat çekti.
Sağlıklı beslenebilmek için günlük 39,50 TL gerekiyor
Çalışan tek kişinin açlık sınırının bir önceki aya göre %0,56 oranında yükseldiğini, 1.945,17 Lira olarak hesaplandığını belirten Tuncay, Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamının ise 2017 yılı Mayıs ayında 1.953,4 Lira olarak tahmin edildiğini bildirdi. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mayıs 2017 verilerine göre günlük 39,50 TL olduğunun belirlendiğini ifade eden Tuncay, ailenin aylık gıda harcaması toplamının 1.185,03 TL olduğunu belirtti ve “Mayıs 2017 itibarı ile ortalama 2.784,96 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %42,55’ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 768,37 TL olarak belirlenen kira gideri ise Mayıs 2017 ortalama maaşının %27,59’una denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %70,14’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalırken, diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %29,86’sı kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mayıs 2017 maaşından geriye yalnızca 831,59 TL kaldı” dedi.
Kamu çalışanları ve emeklilere gerekli destekler yapılmalı …
Mayıs ayı asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Tuncay, “Tarihi başarı, diyerek aldıkları zammı savunanlar, bugün ortaya çıkan rakamlara bakınca acaba ne hissetmektedir?” diye sordu. “Gelinen noktada bir tarihi başarı değil, tam anlamıyla tarihi bir hezimet ortaya çıkmıştır” diyen Tuncay, “2015 yılında imzalanan toplu sözleşmenin iki yılı dolmak üzere; bu iki yılın cebimizden, haklarımızdan, hayatımızdan neler alıp götürdüğünü görmek için araştırma yapmaya bile gerek yok” dedi.
Tuncay, konu ile ilgili şunlara değindi: “2017 yılının ilk yarısını tamamlamaya yaklaştığımız şu günlerde, Mayıs ayına ilişkin açıkladığımız asgari geçim sonuçları bizleri yine şaşırtmamıştır. Bütün göstergeler ortadayken hâlâ bu tolu sözleşmeye ‘tarihi başarı diyenler’ kamu görevlilerinin, emeklinin aklıyla alay etmektedir. Ocak ayında memura reva görülen %3’lük zammın üstüne %6,18 enflasyon gerçekleşmiş, memurlar, alım gücü bakımından geçen yılki maaş seviyelerine ulaşmak için %3,18 alacaklı hale gelmiştir. Bununla birlikte yalnızca geride bıraktığımız beş ay içinde 4 kişilik bir alenin aylık zorunlu harcamaları tam 373,83 lira artmıştır. Buna karşılık olarak memur maaşına yapılan ortalama zam 81 lira olmuştur. İşte birilerinin tarihi başarı olarak gördüğü toplu sözleşmenin yalnızca bir yönü budur. Marketlerde ve pazarlardaki fiyatların hala ciddi bir düşüş göstermemesi mutfaklarda çok uzun zamandır devam eden yangını biraz daha körüklemektedir. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı ve bayramın da yaklaşıyor olması, masrafların bir kat daha artmasına neden olacak, memurun, emeklinin açığı artmaya devam edecektir. Bu çöküntüyü bir nebze olsun yumuşatmak adına, Türkiye Kamu-Sen olarak daha önceki yıllarda talep ettiğimiz Bayram İkramiyesinin hükümetin gündemine alınmasını ve bu desteğin kamu çalışanları ve emeklilere sağlanmasını istiyoruz.” -Mehmet ÖZGÜN-