Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bütçede Halk Yok

Kaynak’tan 2020 bütçesine eleştiri

Kaynak’tan 2020 bütçesine eleştiri yağmuru

Hatay KESK Şubeler Platformu adına Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Mithat Kaynak, yaptığı basın açıklamasında, TBMM’de devam eden 2020 bütçesini eleştiri yağmuruna tuttu, bütçede istihdamın, emeklilerin, gençlerin, kadınların kısacası halkın olmadığına vurgu yaptı.
Toplu intiharlara varan toplumsal çıkmazlar …
Ekonomik kriz, işsizlik, yoksulluğun her geçen gün yaşamımızı daha çok zorlaştırdığını açıklamasında söyleyen Kaynak, iğneden ipliğe devam eden zam yağmuru, eriyen maaşlar, artan borçlar, kapanan işyerleri, hacizlerin toplu intiharlara kadar varan toplumsal çıkmazlara yol açtığına dikkat çekti.
Artan vergi yükünün kamu emekçilerini, işçileri, emeklileri ve küçük esnafı daha fazla yoksulluğa ittiğini belirten Kaynak, şunları dile getirdi: “Çok kazananlardan holdinglerden, şirketlerden, patronlardan vergi al(a)mayan iktidar yükü bizlerin, sizlerin sırtına yükleyerek daha fazla ezilmemize yol açıyor. Bugünlerde TBMM’de görüşmeler devam eden 2020 bütçesinde de yoksulluk ve işsizlik gözüküyor. Gelir vergisinden tüketimde ödediğimiz KDV ve ÖTV’ye kadar her adımda bizden alınan vergiler nereye, kime harcanacağına ilişkin bize hiçbir söz hakkı tanınmıyor. Bütçe hakkımız yok sayılıyor. Kaynaklarımız eğitime, sağlığa, ulaşıma değil, savunma ve güvenlik adı altında savaş harcamalarına aktarılıyor. Yatmadığımız hastanenin, geçmediğimiz tünellerin, yolların paraları ödediğimiz vergilerden karşılanıyor. 2020 bütçesi daha önceki bütçeler gibi toplumsal cinsiyet körü, eşitsizlikleri artıran bir bütçedir. Kadınların ekonomik kaynaklara, kamusal hizmetlere, eğitime, sağlığa ve sosyal koruma haklarına eşitsiz erişimi bir kez daha göz ardı edilmiştir.
İstihdam yok! , vergi adaleti yok!, emekliler, gençler, kadınlar yok!, kısaca sen yoksun! İşverene teşvik var!, şirketleri kurtarma var!, yandaş müteahhitlere kaynak var!, silah harcamaları var!”
21 Aralık’ta Mersin Mitingindeyiz …
Kaynak, açıklamasının sonunda konu ile ilgili şunlara değindi: “Bütçe hakkımızı, vergide adaletin sağlanmasına, kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilmesini, herkese ücretsiz nitelikli ulaşılabilir anadilinde kamu hizmeti sağlanmasını, asgari ücretin vergi dışında tutulmasını, temel tüketim maddelerinden alınan KDV’nin sıfırlanmasını, birinci vergi diliminin %15 ten %10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergilerin gelir vergisi matrahından mahsup edilmesini, toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel alınmasını, özelleştirmelere ve kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilmesini, savunmanın ve güvenliğin yolunun daha fazla silahlanmaktan değil, demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işletilmesinden, adaletin tesis edilmesinden geçtiği gerçeğinden hareketle kaynaklarımızın barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz.
Kamu hizmetlerinin tasfiye edilmesine, güvencesizliğe, insafsız vergi düzenine ve yoksullaşmaya karşı demokratik ve adil bir ülke için herkesi 21 Aralık Cumartesi günü Mersin’de düzenleyeceğimiz mitingimize çağırıyoruz.” -Mehmet ÖZGÜN-