Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiftçi gözüyle tarım politikasına eleştiri:

Tarım politikası gözden geçirilmeli…

Tarım politikası gözden geçirilmeli…

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, mevcut koşullarda; çiftçiyi ve üreticiyi desteklemeden, üretimi arttırmadan meyve-sebze fiyatlarında indirim beklemenin gerçekçi bir yaklaşım olmayacağını savundu.
Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zaroğlu; Mazot, gübre, tohum, ilaç ve diğer girdilerde fiyat artarken, ürün fiyatlarının düşmesini beklemenin hayal olacağını belirtti ve şunları dile getirdi:
“Acilen çiftçilerimizin sesine kulak verilmeli. Hatay’da son zamanlarda yağan aşırı yağışlar ve sonrasında Tahtaköprü Barajı kapaklarının da açılmasıyla, çiftçiler çok büyük zarar gördü. Çiftçilerin yaşadığı genel ekonomik sıkıntılar giderilmeden, olumlu tablo beklenmemeli.”
Tarım sektörünün sancılı bir dönem yaşadığını söyleyen Zaroğlu, yaptığı açıklamada şu değerlendirmede bulundu:
“Amik Ovası’nda, tarım sektörü sancılı bir dönem yaşamaktadır. Yaşadığımız aşırı yağışlar nedeniyle, ekili yüz binlerce ürün telef olmuştur. Amik Ovası’nda, buğday ekim sahasının yaklaşık yarısı, taşkınlar nedeni ile telef olmuştur. Tahıl üretiminde kendi kendimize yeterken, şimdi buğday ithal ediyoruz. Türkiye’nin buğday ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir yerde olan Amik Ovası’nda, üreticiler çok zor bir döneme girmişlerdir. Tahıl üretiminde kendi kendimize yeten bir konumdayken, tarımda uygulanan tarım politikaları ile yıllar içerisinde buğday ithal eden bir ülke durumuna geldik.
Mazot fiyatı benzini geçti. Çiftçinin kullandığı mazotun fiyatı benzinden daha pahalı olursa, yaş sebze, meyve ve gıda fiyatları nasıl ucuzlayacak? Mazot, gübre, tohum, ilaç ve diğer girdilerde fiyat artarken, ürün fiyatlarının düşmesini beklemek hayaldir. Çiftçilerimizin sesine kulak verilmesini, hükümetimizden özellikle istirham ediyorum. Üretici, bu hasat döneminde girdilerin çok yüksek olması, kuraklık gibi nedenlerden dolayı yine mutsuz ve çaresiz olacak. Çukurova Amik Ovası’nda gün geçtikçe buğday ekim sahaları daralacak, tüm tarım ürünlerinde ülkemiz telafisi mümkün olmayan bir yola girecek.” -Cemil Yıldız-