Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DİSK, KESK, TMMOB ve HTO ortak mesajı:

Sağlıklı, güvenceli ve insanca

Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için “bildiğimiz yoldan yürüyoruz”!

DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Hatay Şubesi, Türkiye Mimar Mühendisleri Odaları Hatay Temsilciliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Hatay Temsilciliği ile Hatay Tabip Odası (HTO) Başkanlığı ortak açıklamasında, sağlıklı ve güvenceli yaşam konusu ele alındı. Ülkeyi yönetenlerin tercihleri ve önceliklerinin, toplumun geniş kesimlerine hizmet etmediği, milyonlar için sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam vadetmediği görüşüne yer verilen ortak açıklamada şöyle denildi:
“Çaresiz değiliz. Bu durumda, işçiler ve emekçiler başta olmak üzere, bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üretenlerin, emeklilerin, işsizlerin omuz omuza yeni bir yol açması gerekiyor. Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için, haklarımızı almamız için bir olmamız, birliğimizin gücüyle haklarımızı savunmamız, engelleri kol kola aşmamız gerekiyor. Haklarımızı, yaşamlarımızı ve memleketimizi nasıl savunacağımızı, tarihimizden biliyoruz. Bundan 51 yıl önce, 15-16 Haziran 1970’de ayağa kalkan işçi sınıfından, emekçi dayanışmasından dersler almamız gerekiyor.”
Salı günü akşam saatlerinde köprübaşında toplanan 4 kuruluş temsilcisi ve üyelerinin ortak açıklamasında istekler şöyle sıralandı:
“Kod-29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin!
1.Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın! Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın!
2.İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere harcansın. İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, çalışma süreleri azaltılsın.
3.Kıdem tazminatı başta olmak üzere emeğin seksen yıllık kazanımlarına göz dikmekten vaz geçilsin.
4.Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona değil; pandemide işini ve gelirini kaybedenlere kaynak ayrılsın.
5.Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
6.Son günlerde ülkeyi sarsan yolsuzluk, hukuksuzluk, cinayet, yasa ve ahlak dışı karmaşık ilişkiler iddialarının üstü örtülerek değil; açık, şeffaf ve toplumun vicdanını rahatlatacak ölçüde üstüne gidilerek aydınlatılması, suçlulardan hesap sorulması hepimizin sorumluluğu ve görevidir.
7.Kısacası emeğin haklarını, demokrasinin genel ilkelerini, halkın iradesini hedef alan baskı ve zorbalıklardan vaz geçilmesi, başta sorumlu kurumlar olmak üzere, bu karanlıkların aydınlatılması, tüm toplumun boynunun borcudur. Bunun gereğini yerine getirmek için elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.” -Haber/Cemil Yıldız-