Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doç. Dr. Kara, Bolu’dan Hatay’a geldi, Antakya’yı anlattı:

Ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen bir il’in

Ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen bir il’in anavatanı…

Antakya 12.Uluslararası Kültür, Sanat ve Edebiyat Günleri etkinlikleri kapsamında Antakya’da konferans veren Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Kara, sunumunda, 18 ve 19.yüzyıllarda Antakya’da toplumsal hoşgörü ve birlikte yaşama deneyimini anlattı.
Doç. Dr. Kara, Antakya’nın; birlikte yaşama sanatını en iyi icra edebilmiş bir coğrafya olduğunu, hoşgörünün hakim olduğu bu coğrafyada 18 ve 19.yüzyıllarda Müslüman, Hıristiyan ve Ermeni cemaatlerin aynı mahallede komşuluk yaptıklarını, birlikte ticari faaliyette bulunduklarının görüldüğünü anlattı.
Antakya’nın, Anadolu’da pek fazla görünmeyen bu kaygıyı artıya çevirmesini bildiğinin üzerini önemle çizen Doç. Dr. Adem Kara, böylelikle de birlikte yaşama noktasında önemli paylaşım örneklerinin verildiğini kaydetti.

18 ve 19. yüzyıl örneklerinde, siciller ve Osmanlı arşivinden ele edilen belgelerde bu özelliğin net bir şekilde ortaya konulduğunu gösteren pek çok vesika bulunduğunu söyleyen Doç. Kara, sözlerini, “Vaktiyle bu topraklarda yaşayan insanların ruh verdiği ve bugün ihtiyacımız olan birlikte yaşamın, ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen bir ilin anavatanıdır Antakya” şeklinde tamamladı.
Sunumu ardından, Aalen Antakya Kültür Derneği ve Hatay Tabip Odası yönetimleri adına, Bolu’dan gelerek ilimizde Antakya’nın tarihçesini anlatan Doç. Dr. Adem Kara’ya Teşekür Belgeleri takdim edildi.
-Cemil Yıldız-