Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Engelli Hassasiyetine Ankara Ayarı

Antakya kent merkezinde, engelli

Antakya kent merkezinde, engelli bireylerin ‘engelsiz kent’ beklentilerinde sorunlar yıllar içinde azaltılsa da, sıkıntılar hala yumak halinde ve bu konuda konuşan isimlerden biri de Engelsiz Yaşamı Sevenler Derneği Başkanı Mustafa Canbulat.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen “2020 Erişilebilirlik Yılı” çalışmaları kapsamında “Erişilebilirlik herkes içindir” ilkesiyle yürütülen çalışmalarını sürdürüyor.
Başta engelliler ve yaşlılar olmak üzere, hareket kısıtlılığı bulunan tüm bireylerin kamuya açık alanlar ve yapılarla toplu taşıma araçlarını rahat bir şekilde kullanabilmesi amacıyla yürütülen erişilebilirlik denetimlerinin yaygınlaştırılması ve daha etkin hale getirilmesi için, bu kapsamda yeni bir adım atıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk imzasıyla yayımlanan yeni genelgeyle beraber, tüm illerde, erişilebilirlik denetimlerinde kullanılan ve aynı zamanda bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarında yapılacak erişilebilirlik uygulamaları için rehber olma niteliği de taşıyan formlarda revizyona gidildi.
-ANTAKYA!-
Antakya özelinde engelli bireylerin sık sık dile getirdiği konulardan biri olan ‘tuvaletler’ de yeni düzenleme kapsamında yer alan başlıklardan bir tanesi. Buna göre, özel sektör yanı sıra, 1 Ocak 2021’den sonra bina proje onayı veya yapı iznini alacak kamu binaları ile kamuya ait eğlence ve tema parkı, yüzme havuzu, AVM, YHT istasyonu gibi alanlardaki engelli tuvaletlerinde yeni kıstaslar zorunlu tutulacak ve denetimleri gerçekleştirilecek. Düzenlemelere göre, 800 metrekareden büyük kullanım alanı bulunan yapı denetimine tabi binalarda yapılacak engelli tuvaletleri için akülü sandalye, standartlardan büyük tekerlekli sandalye ve sağ veya sol kısımda hareket kaybı olanlara yönelik kullanımın kolaylaştırılması için istenen tuvalet büyüklüğü gereklilikleri, 1 Ocak 2021’den sonra, bina proje onayı veya yapı iznini alan kamu binalarında da aranmaya başlayacak.
-OLMALI!-
Konuya ilişkin konuşan, Engelsiz Yaşamı Sevenler Derneği Başkanı Mustafa Canbulat, atılan adımları desteklediğini, bu konuda kendilerinin de uzun bir süredir benzer talepleri kent yöneticileriyle paylaştıklarını dile getirdi.
Bu anlamda, sorunun çözümü başlığında gündeme aldıkları Ulu Cami için söylediklerini hatırlatan Canbulat, önceki açıklamasında şunları ifade etmişti:
“Biliyorsunuz, burada zamanında bir restorasyon çalışması oldu ve bizler, oradaki çalışmaların başladığı dönemde ‘ne beklediğimizi’ açıkça yetkililere dile getirmiştik. Çünkü buradaki tuvaletler de engelli bireylerin kullanımına ne yazık ki açık tuvaletler değil. Tadilat döneminde şunu demiştim aslında… ‘Sayın Müftüm, burası nasılsa yapılıyor. Burası için bir ödenek çıkmışken tuvaletleri de elden geçirseniz!’ Ama bize cevap olarak, böylesi bir çalışmanın o dönemki projenin içinde olmadığı söylendi.
Tamam, engelliler için Cami’ye giriş için rampalar kondu ve isteyen istediği gibi Cami’ye de girebiliyor ama… Lavaboları kullanamıyoruz! Bunu sadece günlük ihtiyaç olarak düşünmeyin, ama ibadet etmek isteyen bir engellinin de lavabo ihtiyacı var. Yok mu? Ve bizce bu ciddi bir sorun. Sizce? Müftülüğümüzden talebimiz, o nedenle dün de bugün de aynı!”
-GÜNCELLENEBİLİR!-
Engelsiz Yaşamı Sevenler Derneği Başkanı Mustafa Canbulat, yeni uygulamayı, kent içindeki engellerin kalkması adına önemli ve olumlu bulurken, Ulu Cami içindeki tuvaletlerin kullanılabilirliği konusundaki sıkıntıların çözüme kavuşmasını da bu kapsamda beklediklerini dile getirdi. Tamer Yazar