Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Engelli Park Yerinde

Çöp konteynerleri ne arıyor?

Çöp konteynerleri ne arıyor?

Yolların ve kaldırımların standardında durup ‘olması’ gerekeni dile getirenlerin şikayetlerini biriktirdikleri Antakya özelindeki son kare, engelli araç sahiplerinin sık sık şikayetine neden olan olaylardan biri…

Hep denildiği gibi… Bir engelli için en büyük sorun engelli olmak değildir. Caddede, sokakta, okulda, işyerinde, kısacası hayatın her alanında karşılaştığı önyargılar, ayrımcı uygulamalar ve engellerle dolu kentsel çarpıklıklardır. Bunların önüne geçmek ise yerel idarelerin asli görevleri arasındadır. Beklenen ve istenen ise söz konusu kentsel çarpıklıkların önüne geçmek için olması gereken hassasiyete sahip çıkılıp buna göre davranılması. Son örneğimizin gündeme gelişi de bu hassasiyetin eksikliği noktasında!
-BİRAZ ÖZEN-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bu konudaki hassasiyeti ise oldukça net. Bakanlığın 2015 tarihinde Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne yazdığı bir yazıda bu ‘hassasiyet’ ve ‘beklenti’ şu şekilde ifade edilmiş:
“Engellilerin günlük yaşamlarını sürdürebilmelerinde, öncelikle evlerinden çıkabilmeleri ve başkalarına muhtaç olmadan bütün kamu kullanımına açık binalara gidip gelmeleri ve buralarda sunulan hizmetlerden faydalanabilmeleri gerekmektedir. 7/7/2005 tarihinde yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun geçici 2 nci maddesinde, ‘Kamu kurum ve kuruluşlarımı ail mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol. kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar hu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren sekiz yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir’ ve 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanununun 61 inci maddesinin (o) bendinde de ‘Engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerinde, park etmek yasaktır’ amir hükümleri yer almaktadır.
Engelliler Hakkında Kanunun geçici 3 üncü maddesinde yer alan düzenleme ile erişilebilirliğin izlenmesi ve denetlenmesi görevi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verilmiş, bu düzenlemeye istinaden Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği 20/7/2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik ile illerde valilikler bünyesinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonları kurularak denetim faaliyetlerine başlamıştır.
Bu kapsamda, engelli park yerlerine usulsüz park edenlerin takip edilerek uyarılması için gerekli uyarı yazılarının yazılması amacıyla tüm belediyelere dağıtım yapılması ve Genel Müdürlüğümüze bilgi verilmesi hususlarında bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.”
Peki, 2015’ten 2017’ye durumumuz ne kadar değişmiş?
-ELDEKİ Mİ?-
Eldeki (Kurtuluş Caddesi) son örnek, kurumsal denetim ve kontrolün çok da istendiği gibi işlemediğine karşılık fotoğraf kareleri sunuyor. Engelli araç sahiplerinin sık sık şikayetlerine neden olan bu durumu yaratan yerel idarelere ait çöp toplama ekiplerinin biraz daha dikkatli olmasını isteyenler mi? “Sadece bu alanda çalışan ekipler değil, ama bu ekipleri kontrol etmesi gerekenlerin de benzer bir hassasiyet içinde çalışması gerekiyor. Ama vicdanı olanın bu duruma en baştan izin vermemesi gerekmez mi?” mesajı veriyor. -Tamer Yazar-