Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gelecek 6-9 ayda pandemi bitecek

Antakyalı Bilim İnsanı Prof.

Antakyalı Bilim İnsanı Prof. Dr. Alpay Azap’tan umut veren açıklama

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı, Antakyalı Bilim İnsanı Prof. Dr. Azap, umut veren açıklamalarda bulundu ve “Aşıdan kaçan bir varyant çıkmazsa, beklentiler, 6-9 ay içerisinde pandemik dönemin sona erip, artık Kovid-19’un endemik bir hastalık olacağını gösteriyor” dedi.
Bilimsel verilerin, salgının bu şekilde hızla yayılmaya devam etmesi halinde virüsün de değişmeye devam edeceğini gösterdiğini aktaran Azap, artık aşıların da etkisinde kaçabilen yeni varyantlarla karşılaşılabileceğini, bu nedenle bütün dünyada pandemi kontrol altına alınana kadar salgının olabildiğince baskılanması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Azap, belki salgının ilk çıktığı zamanlardaki kadar sıkı önlemler alınamayabileceğini, aşılama devrede olduğu için bunlara gerek de olmadığını belirterek, durumlara ve kişilere özel önlemler almanın artık daha doğru olduğunu ifade etti.
Mutlaka önlem alınması ve hastalığın toplumlarda, insanlar arasında dolaşmasının olabildiğince azaltılması gerektiğinin altını çizen Azap, şöyle devam etti:
“O yüzden geçen seneyle karşılaştırdığınızda, vaka sayıları çok benzerlik gösteriyor, aşılamaya rağmen. Bu, aşıların etkisiz olmasından kaynaklanmıyor. Bu, önlemlerin fazla gevşemiş olmasından, kişilerin bireysel önlemlere uymamasından kaynaklanıyor. Şu bilinçle hareket etmesi lazım, vatandaşların… Kendilerini korudukları zaman, en yakınlarından başlayarak, sevdiklerini ve bütün toplumu koruyorlar. Bunu yaparak, pandeminin bitmesini de sağlayacaklar. Yani dünyayı kurtarmış olacaklar. Aslında, gerçekten de tünelin ucunda ışık görüldü. Eğer aşıdan kaçan bir varyant ortaya çıkmazsa, beklentiler -iyimser tahmin olsa da gerçekçi olduğunu düşünüyoruz-önümüzdeki 6-9 ay içerisinde pandemik dönemin sona erip, artık hastalığın bir endemik hastalık olarak, grip gibi tıpkı, insanlar arasında dolaşmaya devam edeceğini ve bizim bir miktar daha sosyal ve toplumsal yaşantıya dönebileceğimizi gösteriyor. Yani az zaman kaldı. Biraz daha dişimizi sıkmamız gerekiyor.” -Mehmet ÖZGÜN –