Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’daki ‘Mülteci Sorunu’ gündemden düşmüyor

Bölge ekonomisinin masaya yatırıldığı

Bölge ekonomisinin masaya yatırıldığı Müşterek Meslek Komite toplantısında tartışılan Hatay’daki
mülteci sorununa dair net bir mesaj verildi: “Bu insanları bir şekilde topluma kazandırmak gerekiyor.
Hatay genelinde 440 bin kayıtlı mülteci olduğunu söyleyen İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Meclis Başkanı Servet Ugutmen, eldeki bu ciddi kalabalığın toplumla olan uyumunun öncelikleri arasında olduğunu söylerken, “Bu insanları bir şekilde topluma kazandırmak gerekiyor” dedi.
Ülke ve bölge ekonomisi yanı sıra, mülteci sorunları ile işletmelerin sorunlarının görüşüldüğü Müşterek Meslek Komite toplantısında konuşan Ugutmen, sadece İskenderun’da 40 bin kayıtlı mültecinin bulunduğunu ifade ederken, “Yurt dışından gelen eğitim ve desteklerin yüzde 50’sinin Türk vatandaşlarımıza, yüzde 50’sini de Suriye’den gelen vatandaşlara harcanması için protokoller imzalıyoruz” diye konuştu.
-TÜRKÇE EĞİTİM-
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yılda iki kez düzenlen ve Meslek Gurubu üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Ugutmen, topluma adaptasyon noktasında Türkçe’nin mülteciler nezdinde öğrenilmesinin önemine işaret ederken, “Alman Sequa firması ile yeni bir protokol imzalandı. Ticaret ve Sanayi Odalarının hazırlamış olduğu bu projede, mültecilerin ve Türk vatandaşların mesleki eğitimleri ve Türkçe eğitimlerinde bu paralar kullanılacak” dedi.
Mart ayı Müşterek Meslek Komite toplantısında ayrıca; Suriyeli Mültecilerin çalışma şartları, KOBİ’lerin sorunu, işletmelerin yaşanan süreçten dolayı etkilendikleri ve yatırımların bu yönde azaldığı, işletmelerin alt yapı ve yatırım sorunları, kendi iş yerlerine meslek edindirmek üzere aldıkları işçilerin belirli bölümünün SGK tarafından sigorta primleri ve maaşlarının ödenmeleri konuları ele alındı.
Toplantıya, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen yanı sıra İTSO Muhasip Üye Necat Özkaya, İTSO Genel Sekreter vekili Figen Gül Dönmez, İTSO Meclis üyeleri ve Meslek Komite üyeleri katıldı.-Tamer Yazar-