Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın kıyısındaki Suriye…

İdlib’de Sinirler Gergin! Suriye’nin

İdlib’de Sinirler Gergin!

Suriye’nin kuzeyinde, Hatay’a çok yakın bir noktada yer alan İdlib, 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında gerginliği azaltma bölgesi ilan edildi. Eylül ayında da Türkiye, Rusya ve İran, İdlib ilinde kurulacak 4’üncü çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını belirledi. Ancak son gelişmeler endişe verici.

Hatay ve diğer sınır illeri noktasında Suriye sınırı boyunca konuşlanan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İdlib başlığındaki hassasiyeti, Ankara’nın son açıklamaları ile diplomatik gerginlik şeklinde sürüyor. ‘Cihatçı gruplar İdlib’te yuvalanıyor’ eleştirisinin en fazla yapıldığı Hatay’daki kamuoyu tarafından dikkatle izlenen sürece ekli son açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, “Rejim Nusra bahanesiyle ılımlı muhalifleri vuruyor. Bu tutum siyasi çözüm sürecini baltalar” dedi. Çavuşoğlu, bir diğer açıklamasında da, “İran ve Rusya sorumluluklarını yerine getirmeli. Garantör oldular, rejimi durdursunlar” uyarısında bulundu.
Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ateşkes gözlem görevi için İdlib’e yerleşmeye devam ettiğini ifade ederek “Biz buradaki terör gruplarının temizlenmesi için önerimizi herkesle paylaştık. ‘O şehrin tamamını bombalayalım, yok edelim.’ Böyle vahşi bir yöntem olmaz. Bunlar olacaksa Astana’yı neden başlattık? Soçi’yi neden konuşuyoruz? Cenevre’nin de bir anlamı olmaz” diye konuştu.
-RUSYA’DAN MEKTUP-
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin Suriye’deki sorumluluklarını yerine getirmesini bekledikleri yönünde bir açıklama yapıldı. Suriye’deki militanların 6 Ocak gecesi Hmeymim ve Tartus üslerine 13 silahlı insansız hava aracıyla saldırı girişiminde bulunmasına değinen Rusya’nın açıklamasında, “Ankara’nın bu tür saldırıların önüne geçmek amacıyla İdlib çatışmasızlık alanında kontrol altındaki silahlı birliklerin ateşkes rejiminin kontrolünü ve denetleme noktalarının çalışmalarının aktif hale getirilmesi gibi üzerine aldığı sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği belirtildi” denildi.
Gözler, Hatay sınırına bu kadar yakın bir noktada Türkiye, Rusya ve Suriye’yi karşı karşıya getiren gelişmelerin nasıl ilerleyeceği başlığında birikmiş durumda. Özellikle de, 29-30 Ocak tarihlerinde Soçi’de düzenlenecek “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi” öncesinde! -Tamer Yazar-