Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatimoğulları, Hatay için Deprem Master Planı istedi

Adana Milletvekili olup, aslen

Adana Milletvekili olup, aslen Hatay-Samandağlı olan Tülay Oruç Hatimoğulları, deprem bölgesi içinde olduğunu belirttiği ilimiz Hatay için Deprem Master Planı yapılmasını istedi.
Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 8 Şubat 2021 tarihli, “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Hatay Raporu”na göre, Hatay’ın belde statüsünde bulunan yaklaşık 25 mahallesinin doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmakta olduğunun belirtildiğini kaydederek, depreme karşı alınması gerekli önlemler konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sorular sordu.
Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, ilimiz Hatay ile ilgili bilgi ve soruları şöyle yer aldı:
“TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, 8 Şubat 2021 tarihinde, ‘Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Hatay Raporu’ yayınlamıştır. Rapora göre, Hatay kent merkezi (Antakya ve Defne) dahil; Hassa, Kırıkhan, Dörtyol, Erzin, Reyhanlı ilçe merkezleri ile eskiden köy veya belde statüsünde bulunan yaklaşık 25 mahallesi, doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır.
Kent merkezinin zeminin ‘alüvyon’ olduğunun aktarıldığı raporda, -Deprem dalgaları, bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletilir. Zemin büyütmesi olarak tanımlanan bu durum, bir deprem olduğu takdirde, Antakya’nın kaya üzerinde yer alan illerden daha şiddetli olarak sarsılacağı, bunun sonucunda da hasar oranının fazla olacağı anlamına gelmektedir. Deprem zararlarını azaltmanın ve depreme hazır olmanın en önemli unsurlarından biri, yapıların olası bir depreme hazır olmasıdır. Amik Ovası’ndan Antakya’ya, oradan Samandağ ve Yayladağı’na uzanan fay kollarıyla, Akdeniz içerisindeki faylar da Hatay’ın deprem kaynaklarıdır. Bu fayların büyük kısmı, 7 veya daha üzerinde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, yapılacak çalışmaların sadece il merkezinde değil, kent bütününde yapılmasının önemi ve aciliyeti kendisini açıkça göstermektedir- ifadeleri kullanılmıştır.
Depreme karşı alınacak gerekli önlemler konusunda, Jeoloji Mühendisleri Odası’nın ve ilgili meslek odalarının desteği alınarak, Hatay için acilen harekete geçilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda;
1. Doğu Akdeniz’de deniz içinde meydana gelebilecek depremlerin oluşturabileceği olası etkilere karşı önlemler alınmakta mıdır?
2. İnşaat, mimarlık, şehir plancılığı, jeoloji mühendisliği gibi disiplinlerle birlikte çalışarak, afet olasılıkları ışığında Hatay için Deprem Master Planı hazırlanması sağlanacak mıdır?
3. Deprem Master Planı dikkate alınarak, kentin gelişim ve yerleşim stratejileri belirlenmesi üzerine çalışmalarınız var mıdır?
4. Aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve bina ile bina türü yapılar için sınırlama getirilmesi planlanmakta mıdır?
5. Aktif fay hatları üzerinde bulunan kentleri önceleyen çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
6. Hatay’da deprem toplanma alanlarının durumu nedir? Kaç tane, nerede ve ne büyüklükte toplanma yerleri vardır?” -Cemil Yıldız-