Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Herşey MKÜ’nün başarısı için

Akademisyen ve öğrencilerin ortak

Akademisyen ve öğrencilerin ortak başarısı için, MKÜ’nün Rektör, Rektör Yardımcıları, Öğrenci Danışmanları ve Proje Uygulayıcıları bir araya geldi. Ortak amaç, kalite hedeflerinin gerçekleşmesi
Rektör Prof. Dr. Hasan Kaya, kalite hedeflerinin gerçekleşmesinde akademisyen- öğrenci ilişkisinin önemine dikkat çekerek, “Hoca mutlu değilse, hiçbir şekilde öğrenciye kaliteli bir eğitim veremez” dedi ve ekledi, “Öğretim üyesinin performansı da yaptığı proje sayısı, makale sayısı ve öğrencilerle olan diyaloğa göre ölçülür…”
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde, Rektör, Rektör Yardımcıları, Proje Uygulayıcıları, Araştırma-Geliştirme Uzmanları ile Öğrenci Danışmanları bir araya geldi. Masadaki ortak konu, kalite hedeflerinin yakalanması…

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, ortaya koyulan kalite hedeflerinin gerçekleşmesi çalışmalarında öğrenci danışmanlarıyla bir araya gelerek, 2017 yılı için belirlenen yol haritasında ilk somut adımı attı. Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Prof. Dr. Veysel Eren, Prof. Dr. Yusuf Önlen ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörü Doç. Dr. Cemil Kaya Gökçek’in de hazır bulunduğu Atatürk Konferans Salonu’ndaki toplantıda, Rektör Kaya, başarının anahtarı için nitelikli akademisyenlere ve bağımsız kuruluşların denetimlerine vurgu yaptı. Her üniversitenin kendisine daha büyük hedefler koymaya başladığını belirten Rektör Kaya, “Bu hedefler, belli bir kriter dahilinde pratiğe dökülmediğinde bir anlam ifade etmiyor. Plansız şekilde gidilmeyeceğini YÖK de gördü ve üniversitelere yeni ölçütler getirmeye başladı. YÖK’ün denetimi ve iç denetim mekanizmalarıyla kalitenin sağlanamayacağı sonucuna varıldı” dedi.
Kalite denetiminin bağımsız kuruluşlar tarafından tüm üniversitelerde yapılması gerektiğinin altını çizen ve YÖK’ün de bunun uygulanması yönünde bir karar aldığını söyleyen Rektör Kaya, “Bu, ilk olarak sınırlı da olsa, bazı üniversitelerde yapılmaya başlandı. 2016 yılında kurulan kalite mekanizmaları, 2017 ve 2018 yıllarında daha da profesyonel hale getirilecektir. Dekandan başlayarak, akademisyenler ve idari personele doğru bir işleyişe sahip olan kalite denetimi hayata geçirilecektir” açıklamasında bulundu.
Tüm üniversitelere bir puanlama sistemi geleceğini aktaran Rektör Kaya, şöyle devam etti:
“Bu puanlamalar sayesinde belli bir kaliteye ulaşacağımızı düşünüyorum. Çünkü bizim gelecek için temel hedefimiz, kaliteli öğrencileri üniversiteye çekmek olacaktır. Öğretim üyelerinin bundan sonra başarı karnesi olacak. Öğretim üyesi bazında performansa geçilecektir. Batıdaki uygulamaları Türkiye’ye de getirmenin planları yapılıyor. Bir öğretim üyesinin performansı; yaptığı proje sayısı, makale sayısı ve öğrencilerle olan diyaloğa göre ölçülecektir. Özellikle genç akademisyen arkadaşlarımız daha fazla mesai harcamak zorundalar. Kendileri ve üniversitenin kalitesi için başarı kriterlerini yukarılara çıkarmalıdırlar.”

Akademik olarak yükseltme kriterlerinde değişikliğe gideceklerinin de altını çizen Rektör Kaya, “Akademik yayınlarda sınırsız destek sağlayacağız. Ekonomik olarak ne kadar katkı sağlayabileceksek, maksimum seviyede destek vereceğiz. Yayın sayısı ve proje sayılarında belli bir seviyeye ulaşmamız lazım” dedi.
Üniversitenin 3 tane misyonu olduğunu sözlerine ekleyen Rektör Kaya, “Bunlar; eğitim, akademik çalışma ve toplumla bütünleşmektir. İçinde bulunduğun topluma katkı sağlamıyorsan, bunun bir anlamı yoktur. Çünkü üniversitelerin kalite değerlendirmeleri bu üç kriter üzerinden yapılacaktır” şeklinde konuştu.
Rektör Kaya, konuşmasında, sıklıkla vurguladığı öğrenci ve akademisyen mutluluğuna da değinerek, “Öğrencilerin iyi bir eğitim almaları için öncelikle hocalarımızın mutlu olması lazım. Hoca mutlu değilse, hiçbir şekilde öğrenciye kaliteli bir eğitim verilmez. Hoca mutlu olursa öğrenci de mutlu olacaktır. Yönetim olarak, hiçbir öğretim üyemize sıkıntı çıkarmadık ve bundan sonra da bu anlayışımız devam edecektir” sözlerine yer verdi.
Program, BAP Projeleri konusunda yapılan yeni uygulamaların sunumu ve soru -cevap şeklinde sürdü.
-Cemil Yıldız-