Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İdlib, patlamaya hazır bir el bombası…

Dr. Babüroğlu, İdlib’teki son

Dr. Babüroğlu, İdlib’teki son gelişmeler, ABD ve Rusya politikaları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu

Emekli Tuğgeneral ve Strateji Uzmanı Dr. Naim Babüroğlu, Sözcü TV yayınında; İdlib’deki son gelişmeler, terör örgütlerinin Türkiye’yi hedef alması, Türk-Rus devriyelerinin engellenmeye çalışılması, Rusya ve Amerika Birleşik Devletlerinin Suriye ve bölge planlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Babüroğlu, İdlib’in huzura kavuşmasının ABD’nin işine gelmediğini belirtti. “ABD, buradaki radikal unsurları destekliyor” diyen Babüroğlu, “Hem Rusya hem de Türkiye’nin yıpratılmasını istiyor. Onun için de bunları provoke ediyor” dedi.
Dr. Naim Babüroğlu, Amerika’nın İdlib’deki radikal terör örgütlerinin buradan çıkmasını istemediğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bunlar burada kaldığı sürece; Suriye’den Irak’a, Suriye’den Türkiye’ye ve Suriye’den İran’a, ki İran’a olası bir operasyon düşünülüyor. Bunlar, kullanılacak! Terör, küresel stratejinin topuzudur. Topuz gibi kullanacaklardır. Maşa gibi kullanacaklardır. O yüzden ABD, bunların buradan ayrılmasını hiç istemez.”

Terör örgütleri, doğrudan Türkiye’yi hedef alıyor…

İdlib’deki terör örgütlerinin doğrudan Türkiye’yi hedef aldığına vurgu yapan Babüroğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Zaten devriyelerin engellenmesi, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) terör örgütünün kışkırtmasıyla oluyor. HTŞ, Türkiye’ye düşman gözüyle bakıyor ve öyle de ilan etti. Ama bundan daha önemlisi, İdlib, patlamaya hazır bir el bombası. Pimi çekilmiş ve avuçta duruyor. Avucunuzu gevşettiğiniz anda patlamaya hazır.”
Rusya’nın artık Esad’ı istemediğine ve İdlib’in Esad’ın da geleceğini belirleyecek bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Babüroğlu, şunları söyledi:
“Şimdiye kadar Rusya’nın Esad’ı desteklediği ve vazgeçmeyeceği şeklinde değerlendirmelerimiz oldu. Ama Rusya artık Esad yönetimini gözden çıkarma yolculuğuna başladı diyebiliriz.Rus basınında çıkan haberler, Rus istihbarat birimlerinin yayınladığı bazı açıklamalar, İsrail’in istihbarat birimi Mossad’ın yaptığı bazı açıklamalar, Arap basınında çıkan bazı değerlendirmeler bunu gösteriyor. Rusya’nın, Suriye’de başka bir aktör arayışı var. 2021’de devlet başkanlığı seçimi var. Ancak ben, 2021’e kalmayacağını değerlendiriyorum. 2020 yılı içinde Esad yerine başka bir aktörün Rusya tarafından öne sürüleceğini düşünüyorum. Ayrıca petrol fiyatları düştükten sonra, Rusya, ekonomik açıdan zayıflama sürecine girdi. Artık Rusya, özellikle de İdlib’de hava ve kara kuvvetleriyle, 2-3 ay önceki gibi Esad’ı destekleyemeyecek. Benim öngörüm, Ağustos-Eylül’den itibaren Esad’ın gidişini konuşacağız.”

ABD, Fırat’ın doğusunu Suriye rejimine vermeyecek…

Emekli Tuğgeneral Babüroğlu, Suriye’nin artık egemen ve toprak bütünlüğü olan bir ülke olmadığına da dikkat çekti. ABD’nin, Fırat’ın doğusunu, yani Suriye’nin yüzde 25’ini terör örgütü YPG’ye işgal ettirdiğini anlatan Babüroğlu, şu değerlendirmede bulundu:
“ABD, bunu artık Suriye Arap Cumhuriyeti’ne vermeyecektir. Yine Ürdün sınırında El Tanf bölgesi var. Bu bölgede de İsrail ve Suudi Arabistan’ın desteklediği El Kaide türevi unsurlar var. Burası da Suriye coğrafyasının yüzde 8’idir. Oradan da çekilmeyecekler. Zaten ABD Başkanı Donald Trump da buradan çekileceklerini söylemedi. ABD, burayı bir sıçrama tahtası olarak görecektir.”
Suriye ile ilgili endişesini de paylaşan Babüroğlu, Kuzey Irak’ta 2017’de yapılan bağımsızlık referandumuna dikkat çekti. Babüroğlu, “ABD, bu referanduma karşı çıkmadı, zamanlamasına karşı çıktı. Şu an zamanı değil dedi. Ancak bu referandum cepte. Bu referandum her an Amerika tarafından Covid-19 salgını fırsat bilinerek ileri sürülebilir. Bunu söylerken de, Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’yi entegre edebilirler. Bu durumu kast ediyorum” dedi.

İran’a, ABD operasyonu kapıda…

Son olarak, İran’a karşı bir ABD operasyonunun ayak seslerinin duyulduğuna işaret eden Babüroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ABD, Irak’taki üslerini Kuzey Irak’a doğru kaydırıyor. Süleymaniye bölgesine geldi. Burası da İran’a yakın.Dolayısıyla ABD, Covid-19’un İran’da oluşturduğu olumsuzluklara da avantaja çevirecek. Amerika, Covid-19’u, İran’a olası operasyon için fırsat olarak kollayacaktır.” -Mehmet ÖZGÜN-