Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İnsanlık bu hastalığı da yenecek

Ve bunun en iyi

Ve bunun en iyi yolu da SANAT

Resim sanatına dair üretimleriyle Antakya sanat hayatının dikkat çeken çiftlerinden biri olan Türkan ve Salah Wisho, kentin tarih ve kültür adreslerinden Kurtuluş Caddesi’nde açtıkları Galerileri ile çalışmalarını daha fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyor, ama bunu yaparken de, salgın döneminin moral motivasyon ihtiyacını sanatla karşılamayı da tavsiye ediyor.

Son açıklamalarında, “Genel anlamda sanat, hak ettiği yerde değil” diyen Türkan ve Salah Wisho, Antakya’da, resim sanatının iki önemli ismi. Yaşadıkları kadim kentin kendilerine her anlamda ilham verdiğine işaret eden iki sanatçının artık yeni bir adresi var.
Sanatseverlere, kentin tarih ve kültür kokan adreslerinden, Kurtuluş Caddesi’nde açtıkları yeni galerileri ile ulaşmak istediklerini söyleyen Türkan Wisho, bunu yaparken de, salgın döneminin moral motivasyon ihtiyacını sanatla karşılamayı tavsiye etmeyi ihmal etmiyor.
-YORGUN SANAT!-
Salgın ile beraber rafa kalkan sanat, koronavirüs sebebiyle alınan tedbirlerden etkilenenler arasında yer aldı. Tiyatro, konser, sinema, müze, sergi gibi topluluk halinde katılımların olduğu kültür sanat etkinliklerinde ertelemelere, mekanlarda ise geçici olarak kapatmalara gidildi. Ancak ifade edildiği gibi… İnsanlık tarihinin içinden geçtiği bu zor dönemde yaratıcı sektörlerin ve tüm bileşenlerinin hayatta kalabilmesi için, dünyanın farklı coğrafyalarında açıklanan tedbirler, yaratıcılığa ve sanatın iyileştirici gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. En çok da moral motivasyon noktasında…
Sorularımız, o moral motivasyon için olsun, ressam çift Türkan ve Salah Wisho da açtıkları yeni galerileri ve beklentileri için konuşsun.

O zaman ilk sorumuz gelsin…

Kurtuluş Caddesi üzerinde bir Galeri açtınız. Pandemi nedeniyle sanatçılar için de zor zamanlar ama… Bu biraz da, hayatin normal aktığı döneme bir hazırlık mı?

Palet Sanat Galerimiz, sanatseverler için pandemi sürecinde bir “nefes” gibi de algılanabilir Çünkü sürekli endişe ve korku halini ancak sanat dağıtabilir. Unutulmamalıdır ki, yaşamımızın ve dünyamızın aynası resimlerdir. Normal süreç elbette olacak. Çünkü insanlık, var olduğu sürece, binlerce hastalığı yenmiştir. Ama bunun en iyi yolu da her dönemde sanat olmuştur. Tarihte bunun örnekleri sayısızdır.

Galeriniz, meraklıları için, çalışmalarınızı izleyebilecekleri bir ortam da sunuyor mu?

Galerimizi, eşimle beraber, çalışmalarımızın vitrin vizyonu niteliğinde açtık. Çalışmalarımızı yaptığımız, yine aynı cadde üzerindeki farklı bir noktada Palet Resim Atölyemiz de mevcut. Galerimiz ise meraklıları için kesinlikle izleyebilecekleri bir görsel ambiyans sunmaktadır.

Galerinizde, şartlar da uygun olursa, atölye çalışmaları da olacak mı?

Galerimizde, ahşap üzeri akrilik ve tual üzeri akrilik çalışmalarımızla birlikte, karakalem portreler de yapmaktayız. Ama büyük boy resim siparişlerimiz için Palet Resim Atölyemizi kullanmaktayız. Bu arada dünya üzerinde en eski sanat olan resimle beraber, “Mozaik” çalışmalarımızı da atölyemizde devam ettirmekteyiz.

Hatay’da resim sanatına yönelik alım ve bu noktadaki ilgi sizi memnun ediyor mu? Yoksa beklentilerinize yönelik olarak, sanat meraklılarına bir çağrınız olacak mı?

Hatay’da, genellikle karakalem tekniği ile portre çalışmaları talep görüyor. Hatta yakın zamana kadar, Valiliğimize, 2 metre boyutunda, “Hatay’ın Kurtuluşunu” konu alan bir yağlıboya çalışmamız oldu. Türkiye genelindeyse, palet_resim sosyal medya hesabımız üzerinden yağlıboya tablolar tercih ediliyor. Şu anda Almanya ve Katar’a yönelik büyük ebat yağlıboya tablo siparişlerimiz bulunuyor.
İfade ettiğiniz anlamda, beklentilerimize yönelik sanat meraklılarına şöyle bir çağrım olabilir… Avrupa standartlarında çalışmaktayız. Eşim Salah Wisho’nun, yurt dışında Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitirmiş olmakla beraber, çok değerli hocalardan da özel dersler almış olması, yaptığımız eserlere de yansımaktadır. Renk zenginliği ve yoğun ışık dokusunu tablolarımızda görmek mümkün olduğu için, bize rahatlıkla ulaşabilirler.
Değerli mekanlarına, istedikleri teknikte, reprodüksiyon (fotokopi ya da baskı değil, eserin aynısını benzeterek çizmek), natürmort, peyzaj, portre gibi çalışmaları yapmaktayız. Ayrıca dünyanın her yerine güvenli bir şekilde gönderimlerimiz de mevcut.
Türkan Barutçu Wisho olarak her zaman söylediğim bir söz vardır… “Sanatı izlemek ruhu güzelleştirir, satın almak ise dünyanızı…”

Teşekkürler

Tamer Yazar