Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzmir’deki koruma kararı…

Samandağ’a örnek olur mu?

Samandağ’a örnek olur mu?

İzmir’de bir inşaat kazısında ortaya çıkan ve 3 yıl boyunca su içerisinde yosun tutan tarihi kalıntılar için harekete geçildi. Hazırlanan proje ile tarihi kalıntılar açık hava müzesi gibi sergilenecek. Küçük bir alan ise camla kapatılacak. Haberi izleyenlerin aklında ise Samandağ’da kaderine terk Dor Mabedi var!

İzmir’in Konak ilçesi Ahmetağa Mahallesi’nde bir inşaat kazısı sırasında ortaya çıkan, arkeologlar tarafından yapılan incelemelerde, milattan sonra 2’nci yüzyılda inşa edildiği anlaşılan Roma hamamı ile gymnasium (okul) kalıntısı, koruma altına alındı. 3 yıl boyunca kaderine terk edilen ve su içinde adeta yosun tutan kalıntılar, alınan bir kararla, açık hava müzesi gibi sergilenecek.
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yerinde korunması tavsiyesi verilen tarihi kalıntılar ile ilgili alınan son karar, akla, Samandağ’daki Dor Mabedi’ni getiriyor. Durumu, İzmir’deki kalıntılar kadar kötü olmasa da, istenen ve beklenen noktada olmayan eski Roma emaneti için konuşan bir turizmci, şunları söyledi:
“İzmir’deki yer, bulunur bulunmaz koruma altına alınan bir yer değil. Uzun bir süre haberleri yapılan ve en nihayetinde sahip çıkılan bir yer. Tarihi ve kültürel keşiflerin heyecan yaratması beklenirken, garip bir umursamazlık atmosferinde idare edilmesi, inanılır gibi değil. Ne yazık ki, bu haber, Samandağ’daki Dor Mabedi gibi yerleri akla getiriyor. Önüne bir resmi kurumsal tabela koy, ama sonra ‘ne hali varsa görsün’ de! Bu olur mu? Olmaz! Zaten şu an ki hali de ‘olmaması gereken’ bir hal! Dilerim, İzmir örneği gibi, Dor için de birileri ayağa kalkar ve burası, bir destinasyon olarak il turizmine kazandırılır.” -Tamer Yazar-