Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadına Yönelik Şiddet Tolere Edilemez!

Bakan Derya Yanık’ın ifadelerine

Bakan Derya Yanık’ın ifadelerine SES’ten tepki …

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay Şubesi Eş Başkanı Meryem Avcı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık2ın ifadelerine tepki gösterdi, kadına yönelik şiddetin tolore edilemeyeceğine vurgu yaptı. Avcı, Bakan Derya Yanık’ın derhal istifa etmesinin gerekliliğine de dikkat çekti.
Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını, küresel bir sorun olarak karşımıza çıkmaya devam ettiğini belirten Avcı, dünya çapında doğurganlık dönemindeki her üç kadından birinin, hayatı boyunca yakın partnerleri ya da eşleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldıklarının bilinmesine rağmen, kadınların salgın döneminde hiçbir önlem alınmadan evlere kapatıldığını ifade etti.
Bir kişi daha eksilmeye tahammülüz yok …
Kadınlar her gün evde, işte, okulda, sokakta erkek-devlet şiddetine maruz kaldığını ya da şiddet tehdidi altında yaşamlarını sürdürürken, siyasal iktidarın kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam ettiğini söyleyen Avcı, açıklamasında şunlara yer verdi: “Atandığı günden bu yana sürekli olarak kadınların gerçek sorunlarından ne kadar uzak ve kadın bilincinden ne kadar yoksun olduğunu gösteren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’ nda yaptığı sunumda; pandemi döneminde, kadına yönelik şiddet olaylarındaki artışın ‘tolere edilebilir’ düzeyde, yani ‘hoşgörülebilir’ olduğunu belirtmiştir. Bakan Derya Yanık bu sözleriyle iktidarın kadına yaklaşımını da bir kez daha ortaya koymuştur. Ataerkil kapitalist sistemin yarattığı ayrımcılık ve eşitsizliğin pandemi boyunca boyutlanarak artması sayın bakan için sıradan bir mesele olarak görülmektedir. Ev içinde ve kamusal alanda katlanarak artan fiziksel, cinsel, psikolojik, dinsel ve ekonomik şiddet, bakan Derya Yanık tarafından münferit olarak kabul görmektedir. Sayın Bakana buradan sesleniyoruz: Kadına yönelik şiddeti münferit ve meşru gören anlayışınıza ve kadın düşmanı politikalara biz kadınların tahammülü kalmadı! Kadına yönelik şiddet tolere edilemez! Bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülüz yok! Yaptığınız açıklamaları savunmak yerine, kadınlardan özür dilemeli ve derhal istifa etmelisiniz!
Yine kamuoyunun yakından hatırladığı üzere, Bakan Derya Yanık’ın 23 Nisan’ da makamında ağırladığı 10 yaşındaki çocuğa ‘Ramazan dolayısıyla’ bir şey ikram etmediğini söylemesi ve çocuğun koruma evinde kaldığını dile getirmesini nutkumuz tutularak izlemiştik. Toplum nazarında Bakan Yanık’ın 10 yaşındaki bir çocuğa dahi oruç tutmakla mükellefmiş gibi muamele yapması ve koruma evinde kaldığını ısrarla belirtmesi, kendi inancına göre çocuğu yönlendirmesini kabul edilemez bulduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz.
Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalı
Biz KESK’li Kadınlar olarak yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha ifade ediyoruz; Kadına yönelik şiddet politiktir’ ‘Çözümü için kadınlarla birlikte etkin politikalar üretilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında sağlanması gereklidir. İstanbul sözleşmesinin fesih kararından derhal vazgeçilmeli ve sözleşme tüm maddeleriyle birlikte etkin olarak uygulanmalıdır. Kadını birey olarak görmeyip aile odaklı politika üreten bakanlık kapatılmalı, kadınlarla beraber politika üretecek ‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’ kurulmalıdır.
Bizler, ataerkil kapitalizmin yarattığı ayrımcılık ve eşitsizlik son bulana dek mücadelemizi sürdürme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Cinsiyetçi, tekçi, heteroseksist, gerici ve militarist politikalara karşı, kadın dayanışmasından aldığımız güçle haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle biz kadınlar inşa edeceğiz.”
Mehmet ÖZGÜN