Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kamu Sen, ‘Adil Vergi Sistemi’ istedi

Kamu Sen, ‘Adil Vergi

Kamu Sen, ‘Adil Vergi Sistemi’ istedi

Türkiye Kamu-Sen Hatay İl Başkanı Hayrettin Şahin, çalışanların, sırtına yüklenen vergi yükü ile mağdur edildiklerini kaydederek, “Memurların tamamı, Kasım ayı itibarı ile %20’lik gelir vergisi dilimine girdi” açıklamasında bulundu. Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Hayrettin Şahin, hükümetin, çalışanlar üzerindeki vergi yükünü iyice artırıp, 2017 yılında 13 bin lira olan %15’lik gelir vergisi üst sınırını 2018 yılı için 14 bin 800 lira olarak belirleyince, bütün ücretlilerin 2018 yılı içinde bir üst vergi dilimine geçmesi ve 5 puan daha fazla vergi ödemesinin kesinleştiğini bildirdi.
Türkiye Kamu Sen İl Başkanı Hayrettin Şahin’in açıklaması şöyle:
“Kamu görevlileri arasında en düşük maaş alan yardımcı hizmetliler de %20’lik vergi dilimine girdi ve Kasım ayı itibarı ile 2 milyon 700 bin kamu görevlisinin tamamı bir üst vergi diliminden gelir vergisi ödemeye başladı.
Hal böyle olunca, bir taraftan enflasyon maaşları eritirken, diğer yandan da artan vergiler nedeniyle ele geçen ücretlerde büyük düşüşler yaşandı.
-Memurların ödediği vergi, yapılan zamdan ve enflasyondan daha fazla artıyor-
Konfederasyon’un Ar-Ge Merkezi tarafından yapılan araştırmada, ücretlilere yönelik vergi dilimi belirlenirken, enflasyonun ve maaşlara yapılan zamların dikkate alınmaması nedeniyle, memurların ödediği verginin çok daha yüksek oranda arttığını belirten Kamu Sen Temsilcisi Şahin, şöyle devam etti:
“Adil bir gelir dağılımı için adil bir vergi sistemi şarttır. Oysa asıl amacı, çok kazanandan çok ve az kazanandan az vergi almak olan vergi sistemi, Türkiye’de yakaladığından vergi almak şeklinde işlemektedir. Kayıtlı çalışanları yolunacak kaz gibi gören bu vergi politikası, gelir dağılımının geniş kitleler aleyhine bozulmasında büyük pay sahibi olmaktadır.
Vergi politikalarındaki bu adaletsizlik nedeniyle, zaten düşük ücret alan ve büyük ölçüde ülkenin en fakir kesimini oluşturan kamu görevlileri, KİT çalışanları, işçiler ve asgari ücretliler, kısa sürede bir üst vergi dilimine tabi olmakta, maaşları düşmekte ve Temmuz ayında aldıkları maaş zammının büyük bölümü de artan gelir vergisi ödemesine gitmektedir.
Yaşanan bu olumsuzlukları gidermenin yolu, çalışanlar üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesidir. Bunun için, Türkiye Kamu-Sen olarak iki farklı öneri getiriyoruz: Birincisi, gelir vergisinin %15 orana denk gelen alt diliminin tatminkâr seviyede yükseltilerek, çalışanların yıl içinde %20’lik vergi dilimine girmelerinin önlenmesidir. Bu nedenle gelir dağılımının daha adaletli bir şekilde gerçekleşmesinin ana unsuru olan vergi politikalarının biz çalışanlar lehine düzenlenmesini istemek, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının anayasal hakkıdır. Dolayısıyla bizler, bu anayasal hakkımızı kullanarak yıllardır üzerimizde ağır bir yük olan gelir vergisi sorununun bir an önce çözülmesini istiyor ve bu konunun ülkemizi idare edenlerin yükümlülüğünde olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.” -Yusuf Cemil Karaçay-