Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

Hatay’dan Şubat Ayı Hayvan

Hatay’dan Şubat Ayı Hayvan İhracatı
1,9 Milyon Dolar
Denize kıyısı olan ilimiz Hatay’dan geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde dış ülkelere 1 Milyon 930 Bin Dolarlık balık ağırlıklı su ürünü ile hayvan ürünleri ihracı gerçekleştirildi. Edinilen bilgilere göre, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün Şubat ayı ihracat performansında Irak, Suriye ve Almanya başta olmak üzere, değişik ülkelere ilimizden 1,93 Milyon Dolarlık su ürünü ile hayvansal ürünler ihracatı gerçekleştirildi.
Güney illerinde, 2020 yılı Şubat ayı su ve hayvansal ürünleri ihracat verileri şöyle:
Adana: 11,9 Milyon Dolar
Mersin: 6,3 Milyon Dolar
Hatay: 1,93 Milyon Dolar
Kayseri: 1,91 Milyon Dolar
Karaman: 570 Bin Dolar

KOVİD 19’un Türkiye’deki ilk kurbanı
Ölen İhsan Giray, Antakyalı…
Türkiye’de KOVİD 19 salgınından hayatını kaybeden ilk kişi olan Eczacı İhsan Giray, Antakyalı.
İstanbul Beyoğlu’nda “Melis Eczanesi” sahibi olduğu öğrenilen ve koronavirüsün ülkemizdeki ilk kurbanı olan Eczacı İhsan Giray’ın Antakyalı olduğu ve 50 yıldır eczacılık yaptığı, uzun yıllar İstanbul’da ikamet ettiği öğrenildi. Bu arada koronavirüsten ilk ölen Eczacı İhsan Giray’ın doktor olan oğlu Serdar Giray’ın ise koronavirüs iddiasını yalanladığı, kronik kalp hastası olan babasının ölüm nedeninin de kalp damarlarının tıkanıklığına bağlı solunum yetmezliği olduğunu söylediği öğrenildi.

Bakan Mesajı
343 Yeni Tanı, 7 Ölüm…
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca, KOVİD 19’dan ölüm sayısının 44’e çıktığını söyledi. Bakan Koca, Salı gece yarısı paylaşımında şöyle dedi:
“Kaç kişi? 195 ülkede her gün bu soruluyor. Kayıplar versek de, Türkiye için geç değil. Tedbir, artışın önünü kesebilir. Son 24 saatte toplam 3.952 test yapıldı. 343 yeni tanı var. 7 hastamızı kaybettik. Biri KOAH hastasıydı. Altısı ileri yaştaydı. Aldığımız tedbir kadar güçlüyüz.”

Koronavirüs salgını yerel basını da etkiledi:
Güney Rüzgarı Dergisi İnternetten
Hatay’da 24 yıldır aylık olarak yayınlanan Hatay Güney Rüzgârı Dergisi, Covid-19 salgını ve “Evde Kal” çağrısı üzerine, Mart sayısını internet üzerinden paylaştı.
Dergiyi okumak isteyenler, dergiye https://www.xn--hataygneyrzgar-lsbe91g.com/ linki üzerinden ulaşabiliyor.
“Koronavirüs” ve “Evdeyiz” dosyası yanı sıra Hatay’ın sorunları arasında yer alan “Otopark” sorunu dosyası ile gündemdeki konuları ele alan dergi, yıkımına karar verilip bir türlü çözüme kavuşturula-mayan Vakıf İşhanı çözümü için güç birliğini öneriyor.
Bu arada, “Bir huzur almaya geldik” gezi yazısı da, İstanbul’a gidecekler için de önerilen yazılardan. Kuzguncuk’tan Büyükada’ya doğru bir huzur gezisi… İstanbul’da, çocukların ekrandan korunmasına ilişkin Fahir Semir Abacı’nın sohbeti de okunmaya değer. İnsanların var ve yok oluşuna yönelik konuları kaleme alan Gazeteci Mehmet Ali Solak, “Ölmek istemiyorum, öldürmek de” başlıklı makalesi de, sınırda bekleyen insanların görüşlerini yansıtması açısından önemli.

Vatandaşa uyarı:
Dolandırıcılar…
İçişleri Bakanlığı; sahte sosyal medya hesapları, internet siteleri, e-posta ve kısa mesajlar aracılığıyla yapılan dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olmaları için vatandaşları, hazırladığı kamu spotlarıyla bilgilendiriyor.

Bakanlık açıklaması
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeyle, Kısa Çalışma Ödeneği şartlarını kolaylaştırdıklarını bildirdi.

GURBETTE HEMŞEHRİ DAYANIŞMASI
Suudi Arabistan’da zor durumdaki
Türklere ücretsiz yemek ikramı adresi:
“MARIA RESTAURANT”
Hataylı iki işletmeci, birlikte kurdukları restoranda zor durumdaki işsiz kalan Türklere ve özellikle de hemşerilerine ücretsiz yemek ikramında bulunuyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Suudi Arabistan’da ortak işyeri açan 2 Hataylı gurbetçi, Nesim Hizmetçi ile Mehmet Akınay’ın sahibi olduğu Maria Restaurant, binlerce km uzaklıktaki hemşerilerimize yemek ikramında bulunuyor. Nesim Zeytinci ve Mehmet Akınay yönetiminde olan Maria Restaurantlar Grubu, Suudi Arabistan’ın Sakaka Al Joof ve Doma çevresindeki Türk gurbetçilerimize ücretsiz hizmet veriyor. Ortak işletmeciler, yemek ikramıyla da kalmıyor, ayrıca ulaşım sorunu olan hemşerilerimize de evlerine kadar yemekleri ücretsiz ulaştırıyor.
Hataylı iki işletmeciye, bölgedeki diğer Türk vatandaşlar teşekkür ediyor.

KOVİD 19’DAN KORUNMA
Koronavirüs salgınına karşı önlemler kapsamında, olayı yaşayan ülke insanları, işlevsel el parmakları yerine diğer el parmaklarıyla etkinlikler gerçekleştirilmesini öneriyor. Bu konudaki öneri şöyle:
“Sağlaklar (sağ eliyle yazanlar) , işlerini sol elinizle yapınız. Kapı kolu, telefon, neye dokunursanız, sol elle dokunun! Sol el, yüzünüze ve gözünüze hemen hemen hiç gitmez. Kore, bu yolla çok başarılı olmuş. Solaklar için de sağ el aynı! Ne dersiniz?”

KOBİ’GERİ ÖDEMELERİNE 3 AY ERTELEME
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı KOBİ’lere kalkan olacak “3’lü koruma paketi”ni açıkladı. Dünyayı sarsan Kovid-19 salgınına karşı yeni bir çalışma başlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu çerçevede, ilgili kuruluş KOSGEB vasıtasıyla 3 ayaklı bir planı devreye soktu. Planın ayrıntılarını paylaşan Varank, “KOSGEB alacaklarını 3 ay erteliyoruz. KOSGEB projelerine de 4 ay ek süre vereceğiz. Koruyucu sağlık ürünleri üretimine ilave destek sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Bakan Varank, “Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske ve eldiven gibi ürünleri yerli imkanlarla üreten işletmelerimiz, KOSGEB’in Teknoyatırım Destek Programı’ndan faydalanabilecek. Salgın riskinin ortadan kalktığı resmi makamlar tarafından duyurulana kadar, bu programdan yararlanabilecekler” değerlendirmesinde bulundu.
İşletmelerin, bu ürünlerle ilgili projelerini hazırlayacaklarını belirten Varank, “Bu projelere, 6 milyon liraya kadar destek vereceğiz. Bunun 4 milyon 200 bin lirası geri ödemeli olacak” bilgisini paylaştı.

Motosikletli uyuşturucu kuryesi yakalandı …
Reyhanlı ilçesinde motosikletiyle uyuşturucu taşıyan şüpheli, yaşanan kovalamacanın ardından gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Yeni Mahalle 118 Sokak’ta Suriye uyruklu H.Ş’nin (32) kullandığı motosikleti şüphe üzerine durdurmak istedi.
Polisin “dur” ihtarına uymayan sürücü, yaşanan kısa süreli kovalamacanın ardından yakalandı.
Ekipler, motosiklette yaklaşık yarım kilo esrar ele geçirdi.
Şüpheli H.Ş’nin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Savaş: Nisan’da EXPO’muzu açacağız …
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, bir tv programında yaptığı konuşmada, EXPO’yu Nisan’da açacakalrını söyledi. ,
Başkan Savaş, konu ile ilgili şunlara değindi: “Biz üç yıldır dersimize çok iyi çalıştık. EXPO yetkilileri bu sebeplerden ötürü organizasyonları ertelerse buna bir şey diyemem ancak bizden kaynaklı bir sebepten ötürü ertelenmeyeceğini belirtmek isterim. Bu yılın kasım ayında inşaatları tamamlayacağız ve yaz aylarından itibaren inşaatı biten yerlerin yeşillendirme çalışmalarına başlayacağız. 2021 yılının Şubat ayında da tam hazır hale gelerek Nisan ayında EXPO’muzu açacağız.”
Üreticiler ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için hayata geçirdikleri projelerin meyvesini aldıklarını belirten Başkan Savaş, “Arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımız için elektrik panelleri aldık. Nerede olurlarsa olsunlar panelleri kullanarak elektrik ihtiyaçlarını gideriyorlar. Büyükbaş hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız için tırnak kesme makinesi aldık ve makinemiz köy köy gezerek çalışıyor. Zeytin üreticimize kasa hediye ediyoruz. Bu adımlarımız ülkemizin kalkınma hamlelerinde önemli rol oynayacak” dedi.

17 gün yaşıyor
ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi, daha önce yüzeylerde 3 gün yaşadığı tahmin edilen yeni tip koronavirüsün, bundan 5 kat daha uzun süre canlı kaldığını açıkladı.

Esnafa iyi haber
Resmi Gazete’de
Halk Bankası’ndan kullanılan ve 1 Nisan-30 Haziran arasında vadesi dolacak düşük faizli kredilerden doğan borçlar, 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelendi.

Dualar yükseldi
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bir an önce sona ermesi ve hastaların şifa bulması amacıyla, yatsı ezanının ardından cami hoparlörlerinden dua edildi.

Vergi desteği
Yeni tip koronavirüs salgını dolayısıyla talep artışı yaşanan kolonya ve dezenfektan üretimini desteklemek için gümrük vergisinde düzenleme yapıldı.

Kredi ertelenebilecek
Albaraka Türk’ten yapılan açıklamaya göre, banka, talep eden tüm ticari ve bireysel müşterilerinin 30 Nisan’a kadar olan taksit ödemelerini 2 ay süreyle erteleyecek.

Duruşmalar konusu
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM’de kabul edilen ekonomiye ilişkin düzenlemeler de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla duruşmaların ertelenmesi konusunda Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) yetki verildiğini bildirdi.

TBMM’den yasa çıktı
ADLİ KONULARA 30 NİSAN’A KADAR ERTELEME…
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanunla, adli konulara ilişkin süreler 30 Nisan 2020’ye kadar durduruldu.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM’de kabul edilen ekonomiye ilişkin düzenlemeler de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, duruşmaların ertelenmesi konusunda Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) yetki verildiğini bildirdi. Gül, TBMM’de kabul edilen kanuna ilişkin Twitter’den yaptığı açıklamada şu bilgiyi verdi:
“Kanun gereğince, yargılamalara ilişkin bütün süreler 30 Nisan’a kadar durduruldu. Ülke genelinde duruşmaların ertelenmesi gibi diğer tedbirler konusunda da HSK’ye yetki verildi. Vatandaşlarımız, hiçbir hak kaybı yaşamayacak. Evde kalalım, riski azaltalım.”

Yurtdışında 32 Türk KOVİD’den öldü
Türkiye dışında yaşayan Türkler içinde, bugüne kadar toplam 32 kişinin koronavirüs salgınına kurban olarak öldüğü bildirildi.
Açıklamayı yapan DışişleriBakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hayatını kaybeden 32 Türk içinde bazılarının cenazelerinin Türkiye’ye getirilmesine yardımcı olunduğunu, bir kısmının da cenazelerinin kaldıkları ülkede defin ettiklerini bildirdi.

Omuz verdiler
Bankacılık sektörü, koronavirüs salgınının müşterileri üzerinde yaratabileceği kısa vadeli finansal sorunların aşılması amacıyla elini taşın altına koydu. Şu ana kadar birçok banka, ödemeler için erteleme kararı verdi.

Önce vatandaş
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağı ile ilgili olarak, “Vatandaş kendi olağanüstü halini ilan ederse daha üst bir tedbir almaya şimdilik gerek olmayabilir” ifadelerini kullandı.

24 saat çalışma
Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında akaryakıt sektöründe hizmetlerin 24 saat aksamadan devam edeceğini belirtti.

Sağlık çalışanına
5GB internet paketi
Sağlık sektöründe görevli Turkcell kullanıcılarının hatlarına, ücretsiz 500 dakika konuşma ve 5 GB internet paketi tanımlanacak.

Askeri birlikler
Vatani görevlerini yapmak üzere birliklerine teslim olan acemi erler, otogarlara gelişlerinden üniformalarını giydikleri ana kadar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında çok sayıda kontrolden geçiyor.