Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

Kitaplar Arasında Bir Gezinti

Sık sık, değişik yerlerden pek çok ürün gelir bana. Posta kutuma ya da sendika/dernek binasına. Bu yayınlar dışında haftada bir kez kitapçıları, sahafları da dolaşırım. Özellikle yeni yayınları sıkı bir şekilde izlerim. Bu güzel ürünlerin ortasında güzelce soluklanırım.

İyi bir okur için bundan güzel ne olabilir?

Son bir ay içinde bana gönderilen/ farklı yerlerden edindiğim onlarca kitap çalışma masamı bir çiçek bahçesine dönüştürdü. Bu haftaki yazımda siz değerli okurlarıma son bir ay içinde okuma olanağı bulabildiğim kitapların birkaçından söz edeceğim.

Kitap okumanın bir gereklilik olduğunu bu köşemde sık sık dile getirmişimdir. Yine dile getiriyorum.

Kendime Yazılar, ekonomist Mahfi Eğilmez’in yazılarından oluşuyor.

Yapıtta, Mahfi Eğilmez’in ekonomi, para ve maliye politikası, ekonomik krizler, felsefe ve Hitit tarihi üzerine yazı ve makaleler bulunmaktadır.

Bugün yaşadığımız sıkıntıları kavramak için ideal bir kitap.

Baba Öyküler, Jehan Babur’un yapıtı.

Jehan Barbur, Ercan Kesal için yazdığı önsözde “İyi ki hikâyeler var; yoksa yaşanmışlığımıza sırt çevirip, şimdiyle umarsızca oyalanacaktık.” diyor.

Baba Öyküler, Bir Gümüşlük akşamında, dostların buluştuğu bir masada, Erkan Oğur’un babasını anlattığı hikâyeden yola çıkarak Baba Öyküler’i yazmaya karar veriyor Jehan Barbur. Barbaros Şansal’dan Fırat Tanış’a, Aziz Nesin’den Fazıl Say’a, Yekta Kopan’dan Filinta Önal’a hepimizin az çok tanıdığı 21 ismin kapısını çalıp babalarının öykülerini soruyor. İçtenlikle anlatılan 21 benzersiz öykü. Okunmalı.

Köyde Eğitim, Köy Enstitüleri’nin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç’un yapıtı.

“Köy Enstitüleri, İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un 1939’da yayımlanan “Canlandırılacak Köy” adlı kitabında belirttiği gerekçelerle, kapalı bir ekonomi ve toplum hayatı yaşayan Türk köyüne kapitalist ilişkileri ve buna bağlı olarak da Kemalist ideolojiyi, köyden yetişmiş aydınlar yoluyla sokmak amacıyla açıldılar. 1940 istatistiklerine göre nüfusun yüzde 75’i köylerde yaşıyordu ve köyde öğrenim çağındaki çocukların ancak yüzde 25’i öğrenim imkânına sahipti. Mevcut öğretmen yetiştirme sistemiyle köye ulaşmak ve köyün çehresini değiştirmek mümkün değildi.”

Enstitüler, geliştirilerek günümüze taşınabilseydi, bugün çektiğimiz sıkıntılar asgariye indirgenmiş olurdu.

Elia ile Yolculuk Zülfü Livaneli’nin yapıtı. Çıktığından bu yana en çok satanlar listesinde.

Elia Kazan, ya da diğer bir adı ile Elias Kazancıoğlu 1909 yılında Kayseri’de dünyaya gelmiş bir Rum ailenin çocuğudur. Daha 4 yaşında iken ailesi İstanbul’dan New York’a göç etmiş ve Elia Kazan hayatına orada devam ettirmiştir.

Tiyatro eğitimi de gören ve New York’ta başarılı işlere imza atan Kazan, 5 kez En İyi Yönetmen olmak üzere toplam 7 kez Oscar’a aday gösterilmiş ve iki kez En İyi Yönetmen Oscar’ını kazanmıştır.

Elia Kazan tüm başarıların ardından Türkiye’ye olan ilgisini hiç kaybetmemiş ve sıklıkla Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Bu ziyaretleri sırasında da özellikle Zülfü Livaneli ile yakın bir arkadaşlık kurmuştur. Zülfü Livaneli’nin Elia ile Yolculuk yapıtı, ikilinin bu yakın arkadaşlığından ortaya çıkmıştır.

Kendini Anadolulu biri gibi gören Elia sıklıkla Anadolu’nun değişik şehirlerini gezer ve Zülfü Livaneli de bu gezilerde kendisine eşlik ederdi. Elia ile Yolculuk yapıtında işte bu gezilerde yaşanan anılar paylaşılıyor. Livaneli’nin büyülü anlatımı da eklenince bir solukta okunabilecek bir yapıt çıkmış ortaya. Mutlaka okunmalı.

Elli Yaşa Buruk Günce, hepimizin yakından tanıdığı, kentimizin büyk değeri Enver Aysever’in yapıtı.

“Enver Aysever, içinden geçmekte olduğumuz ağır günlerin getirdiği üzüntüyü, acıyı, öfkeyi, mücadelenin gerekliliğini, yazma sürecini Elli Yaşa Doğru Buruk Günce’sinde okurla dertleşerek, açık yüreklilikle anlatıyor.”

John Milton’un sözüdür: “İyi bir kitap insana can veren kandır.”

Francis Bacon, “iyi kitaplar en gerçek dostlarımızdır.” diyor.

Okuyalım yeni yayınları takip edelim, haftanın bir saatini kitapçıya ayıralım.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER