Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

O, Otizmli Ama;

Henüz 21 yaşında… 3

Henüz 21 yaşında… 3 Kitap yazdı, belgesel film çekti, 200 sunum yaptı, 4 dil biliyor, Hollanda Kraliçesi O’nu kabul etti…

O, Hollanda’da yaşayan bir Türk… Henüz 21 yaşında. Otizm teşhisi konulan ve bu alanda kitaplar yazan Birsen Başar, dünya otizm haftasında farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye’ye, Hatay’a geldi
OTİZM: Doğuştan gelişim bozukluğu olarak bilinen bir hastalık…
Hatay BŞB’nin düzenlediği “Otizm Hastalığı” tanıtım toplantısında, Uzman Klinik Psikolog Cansu Güler, Otizmi; çocuğun çevresi ile yeterince sosyal ilişkiler kurmaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış davranış biçimlerine sahip olması ile betimlenen bir hastalık olarak tanımlarken, Aile Terapisti ve Psikolog Mehmet Can ise ailelerin otizmli çocuklarıyla geçirdikleri tedavi süreçlerindeki en önemli unsurun eğitim olduğuna değindi. Otizmli çocukların duygularını dışa vurmakta güçlük çektiklerini belirten Psikolog Mehmet Can, farkındalıklı bireylerde hareketlerin dışa vurumu yadırganmamalı ve normal karşılanmalı diyerek, “Acıma duygusuyla değil sevgi ile yaklaşılmalı” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen bu anlamlı etkinliğin onur konuğu ise, Hollandalı bir Türk ailesinin orada doğmuş ve büyümüş kızı 21 yaşındaki Birsen Yaşar oldu. Otizmli olup kendisi hakkında kitap yazabilen sayılı insanlardan biri olan Birsen Yaşar, katılımcılara başarı hikâyesini şöyle anlattı:
“Bugünlere gelene kadar okul dönemimde ve aile yaşamımda zorluklar atlatarak yoğun mücadele verdim. Hastalığımla tanıştıktan sonra, kendimi geliştirmeye yönelik atılımlarda bulundum. ‘Ben de artık fark edilmek istiyorum’, ‘Otizmle yaşamak’, ‘Otizm benim dünyam’ isimli üç kitap yazdım ve 2015 yılında TRT de otizm konulu çekmiş olduğum belgesel filmim yayınlandı. Türkiye ve Hollanda’da otizm de farkındalık yaratmak için iki yüzden fazla bilgilendirici sunum verdim. Kişisel gelişimim adına, ailemim desteğiyle farklı kurslarda ve sosyal aktivitelere katıldım. Dört dil biliyorum. Akademik açıdan başarılı bir öğrencilik hayatım oldum.”
Birsen Başaran, 2014 Hollanda Otizm Vakfı tarafından elçi olarak seçildi ve kitaplarını kraliçe Maxsima’ya takdim etme fırsatı buldu.
Sunumların ardından, Erdem Rehabilitasyon Merkezi özel çocukları tarafından dans gösteri yapıldı.
Etkinliğe ev sahipliğinde bulunan Hatay BŞB başkanı Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, sunumlarından dolayı Psikolog Cansu Güler, Mehmet Can ve Birsen Yaşar’a çiçek ve plaket takdim etti.
-Selvi Günay-