Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıkçılarda özlük hakkı sıkıntısı

İddia: Alın teri karşılığı

İddia: Alın teri karşılığı yok, meslek ayırımı çok…

Sağlık teşkilatında; doktorlardan yardımcı sağlık personeline, teknisyenlerden diğer birimlerde çalışanlara kadar hemen herkes, neredeyse hak ettiğine inandığı özlük sosyal hakları alamamaktan yakınıyor. Bir doktor, “Bakanlık bürokratları, sıcacık koltuklarından, emektar sağlıkçıların aklıyla alay etmeye devam ediyor” başlıklı yazısında şu paylaşımı yaptı:
“İl içi tayin isteyeceksin, ‘Dur, sen pandemi hastanesinde çalışıyorsun, isteyemezsin…’ Pandemi nedeniyle ek ödeme tavandan dağıtılacak, ‘Dur, sen kovid biriminde değilsin…’ Ama bu sağlık personeli, hastayı farklı bir tanı ile 2 gün takip etmiş. 2 gün sonra hasta kovid çıkar ve haydi kovid birimine… Hastaya 2 gün bakan, röntgenini çektiren, EKG’sini çeken, transferini sağlayan arkadaşlar, siz kovitte değilsiniz! Öyle mi? Bu genelgeyi hazırlayan arkadaşları tebrik (!) etmek lazım.”
Sağlıkçılarla ilgili yeni düzenlemelere yorum da şöyle:
“1 Nisan 2021’den geçerli olmak üzere, sağlık çalışanlarına dört ay süreyle yapacağı ek ödeme kapsam ve miktarını açıklayan Bakanlık, önceki ödemelerle kıyaslandığında, sadece kılıfı değiştirmiştir. İçeriği ise aynı bırakmıştır.
Bakanlık, akıtılan alın terini yok sayarak, çalışanlar arasında yine ayrım yapmıştır. Tavanı bahane ederek, verilen emeği yok saymış ve binlerce sağlık çalışanını yine kapsam dışında bırakmıştır. Her zaman söylediğimiz gibi, adaletsizliğin bahanesi olmaz! Bu nedenle de öne sürülen tüm bahaneleri reddediyoruz. Ayrıca Ocak-Şubat-Mart 2021 ödemelerine ilişkin, bugüne kadar herhangi bir adım atılmamış olmasını da esefle kınadığımızın bilinmesini istiyoruz.”
SAĞLIK ÇALIŞANLARI NE İSTİYOR?
Kovid-19’a karşı savaşan tüm sağlık çalışanlarının özlük haklarının, bir yasa çıkarılarak acilen yeniden düzenlenmesini talep eden sağlık çalışanlarının ilk isteği ise koronavirüsün bir meslek hastalığı olarak kabul edilmesi.
Sağlıkçıların diğer talepleri ise şöyle:
“Hastalık durumlarında hak artırıcı düzenleme yapılsın. Örneğin, kovid-19’dan raporlu oldukları süre, bordrolarından düşülmesin, ölüm durumunda süre ve yaş sebebiyle henüz kazanılmamış tüm emeklilik hakları en yüksek katsayıdan verilsin. Daha önce ölenler (sağlık çalışanları), çıkarılacak yasaya dahil edilsin.” -Cemil Yıldız-