Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıklı nesillerin yetişmesini sekteye uğratacak

Milletvekili Mevlüt Dudu, Nişasta

Milletvekili Mevlüt Dudu, Nişasta Bazlı Şekerlerin zararlarını meclis gündemine getirdi.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu; Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması için TBMM Başkanlığına verdiği önergede, Nişasta Bazlı Şekerlerin (NBŞ) zararlarına dikkat çekti.
Ak Parti hükümetinin 14 şeker fabrikasını satma kararının, Türkiye’de yüzde 100 yerli ve milli olan şeker pancarı üretimini ve bu üretime bağlı sanayii ortadan kaldıracağını belirten Milletvekili Mevlüt Dudu, emperyalist ülkelerin kartelleri üzerinden piyasayı ele geçirecek Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ile bunu ihtiva eden ürünlerin ülkemizde gıda terörü yaratacağını, şeker pancarını yok edeceğini bildirdi.
Piyasaya egemen olacak NBŞ’nin önümüzdeki 10 yıl içinde sosyo ekonomik açıdan benzer ülkelerde görüldüğü üzere Türkiye’de çocuk obezitesini arttıracağı ve sağlıklı nesillerin yetişmesini sekteye uğratacağının bilindiğini bildiren Milletvekili Mevlüt Dudu, sağlık üzerinde büyük zararlarını sıralayan Türkiye Böbrek Vakfı’nın uyarıları doğrultusunda NBŞ’li ürünlerin okul kantinlerinde satışının yasaklanmasının önemine değindi.
Milletvekili Mevlüt Dudu, Sağlık Bakanı Demircan’ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergesinde şunlara yer verdi: “Pancardan üretilmiş şeker yerine NBŞ ihtiva eden paketlenmiş ve işlenmiş gıdaların (gofret, sakız, soğuk çaylar vb.) okul kantinlerinde satışını yasaklamak üzere Milli Eğitim Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliği yapmayı düşünür müsünüz?
Aşırı tuz tüketiminin azaltılması mücadelesinde yapıldığı gibi Sağlık Bakanlığı olarak; Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ile işbirliği içinde bir kampanya başlatarak; annelerin NBŞ hakkında bilinçlendirilmesini sağlar mısınız?
NBŞ ihtiva eden ürünlerin reklamlarının azaltılması için girişimlerde bulunur musunuz?
Amerika’nın Kaliforniya eyaleti, San Francisco ve Berkeley şehirleri ile Meksika’daki gibi NBŞ ihtiva eden ürünlere ek vergiler koyarak, tüketimini dizginlemeyi ister misiniz?”   -Mehmet ÖZGÜN-