Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlıklı Yaşamın Başlangıcı…

Sağlık Müdürü Yılmaz’dan “Ağız-Diş

Sağlık Müdürü Yılmaz’dan “Ağız-Diş Sağlığı” Mesajı:

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, yayınladığı “Ağız ve Diş Sağlığı” mesajında, sağlıklı yaşamın esasen ağız ve diş sağlığı ile başladığını hatırlattı. İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz’ın, ağız ve diş sağlığını bozan faktörlerin vücut sağlığını da etkilediklerinin altını çizdiği mesajı şöyle:
“Bazı hastalıkların ilk ve en önemli belirtileri ağızda görüldüğü için, ağız ve diş muayenelerinin düzenli aralıklarla yapılması gerekir. Bu sebeple ağız ve diş sağlığı son derece önemlidir.
Organlarınızın sağlıklı çalışabilmesi, sağlıklı ağız ve diş sağlığınız sayesinde olur. Diş ve diş eti hastalıkları; ‘önlenebilir’, ‘kontrol edilebilir’, ‘davranışla iyileştirilebilir’ hastalıklar grubuna girmektedir ve alınacak koruyucu tedbirlerle de hastalık oluşmadan önlenebilmektedir.
Ağızda biriken bakteri ve enfeksiyonlar, vücudun diğer tüm savunma sistemini etkiler. Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir.
Diş çürümelerinin önlenmesinde; sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma, bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması ve diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır.
Ayrıca, çocuk ve gençlerin gelişim dönemlerinde edindikleri tutum ve davranışlar, ileriki yaşlarda hem genel sağlıklarını hem de ağız ve diş sağlıklarını şekillendirmesi açısından çok önemli olduğu için ve bu dönemde çocuk ve gençler üzerinde ailelerinin, öğretmenlerinin ve medyanın da çok önemli etkisi olduğu bilinen bir gerçeğinden dolayı, ’22 Kasım Diş Hekimliği Günü’ ve içine alan hafta sonu ülkemiz genelinde bireyleri bu konuda bilinçlendirmesine katkıda bulunmak, ağız diş sağlığının önemine dikkat çekme ve doğru alışkanlık kazandırmak amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir ve ‘Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’ olarak kutlanmaktadır.
Bu nedenledir ki, 21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle bütün ebeveynlerimizi, öğretmenlerimizi, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarını, medya kuruluşlarını ve toplumumuzun tüm üyelerini ağız diş sağlığı konusunda duyarlı olmaya davet ediyor ve ağız ve diş sağlığının korunmasında ve geliştirilmesinde çok anlamlı roller üstlenen siz değerli diş hekimi ve ağız diş sağlığı hizmetlerinde çalışan tüm görevli arkadaşlarımın göstermiş olduğu üstün çabadan dolayı teşekkür ediyor, gününüzü ve haftanızı içtenlikle kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”