Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Samandağ İpek Baharı Festivali

Bugün Başlıyor Türkiye’nin ünlü

Bugün Başlıyor

Türkiye’nin ünlü akademisyen, sanatçı, yazar ve kültür insanları Samandağ’a geliyor.

Samandağ Belediye’sinin düzenlediği 2.Ulusal İpek Baharı Festivali bugün başlıyor. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, dün geldiği Antakya’da düzenlediği basın toplantısında, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle düzenlenen bu tür festivallerle bölgenin bir marka değeri olma yolunda ilerlediğini belirtti.
Başkan Mithat Nehir, bugün başlayıp 3 gün süreceği belirtilen İpek Baharı Festivali ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Samandağ; denizin, güneşin, tarihin buluştuğu müstesna bir coğrafyadır. Samandağ, Hz. Hıdır’ın kutsal kentidir. Hz. Musa’nın asasının yeşerdiği mucizevi kenttir. Abı hayat suyunun aktığı kenttir. Mavi ile yeşilin buluştuğu eşsiz bir kenttir. Samandağ, yaşamanın ayrıcalık olduğu bir kenttir. Samandağ; Huzur, mutluluk, hoşgörü, barış kentidir. Medeniyetlerin buluşma noktasıdır. Hz. Hıdır Türbesi, Musa Ağacı, Barutlu Mağara, Dor Mabedi, Simon Kalesi, 14 km. kaliteli kumu olan sahili, Çevlik Tatil Köyü, Vakıflı, Musa Dağı, Kel Dağı, Titus Tüneli, Beşikli Mağara, Kara Mağara, Üç Ağızlı Mağara, eşsiz tarihi ve doğal zenginlikleriyle, çalışkan, vefakar, cefakar insanıyla güneyin parlayan yıldızıdır. Samandağ, anlatılmaz yaşanır. Kadim kentimizi, atalarımızın kutsal topraklarını ne kadar tanıtmaya çalışsak da yetersiz kalır. Çünkü bu kültürü anlamak için yaşamak gerekir. Aynı mahallede yaşayan farklı aidiyetlere ait kardeş derecesinde dostları, komşuluk ilişkilerini, dayanışma, paylaşma duygularını yaşamayan anlayamaz. Bayramlarımızı, geleneklerimizi, kültürümüzü ne kadar tanıtırsak, ne kadar çok kişiye ulaşabilirsek o kadar huzura, barışa, kardeşliğe katkı sunarız. Çünkü bu topraklardaki öyküler kardeşlik, dostluk, barış öyküleridir. Ülkemizin dört bir yanında yaşayan insanları kardeşlik, barış öykülerimizi yaşamaya, hissetmeye, özümsemeye davet ediyoruz.”
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir’in açıklamaları şöyle devam etti:
“Böylesi güzel bir coğrafyayı festivallerle, şenliklerle ulusal ve uluslar arası platformlara taşımayı hedefledik. Hedeflerimizi doğrultusunda, geçmişte atalarımızın temel geçim kaynaklarından biri olan bu zanaatı ve bu zanaata bağlı olarak gelişen bir kültürü yaşatmayı amaçladık. Dut ağaçlarının yetişmesi, İpek Böceği yetiştiriciliği, koza, kozanın ipeğe dönüşmesi ve nihayetinde ipek kumaşa dönüşmesi, dokuma işi ve geçmişte buna bağlı gelişen bir kültürü canlandırıyoruz. Paylaşma, dayanışma, üretim, bereket temennisinin bir arada yaşandığı haririt adar geleneği bu zanaatla birlikte yaşanmıştır. Geçmişte ineği olmayanlara süt verilerek evlerde haririt pişmesi sağlanırdı. İpeğin beyazını sütlacın beyazı ile örtüştüren bir gelenektir. Festivalimizde bu geleneğin simgesi olan sütlaç dağıtılmaktadır. Böylelikle geçmişle bir bağ kuruyor. Kültürümüzü yaşatıyoruz.
FESTİVALLER KENTLERİ GÜZELLEŞTİRİR…
Festivaller, kentlerin kültürel değerlerini temsil eder, tarihsel miraslarından beslenir, o şehrin kimliğini oluşturan öğeleri barındırır. Bazı festivaller, şehirlerin adları ile anılan, o şehrin isimi anıldığında şehirle beraber akla gelen köklü bir geçmişe sahiptir. Bir şehir için kadim kültürünün simgesi durumundadırlar. Samandağ ilçesinde ikincisi yapılan İpek Baharı Festivali de kültürel mirasın geleceğe taşınması, yaşatılması anlamında hedefler koyarak ilerliyor. Her yıl bir önceki yıldan daha kapsamlı bir şekilde değişerek dönüşerek marka değeri olma yolunda ilerliyor. İpek Baharı Festivali ile unutulmaya yüz tutmuş kadim bir zanaatın canlandırılması, şehrimizin tanıtımının yapılarak turizm potansiyeline katkı sunulması hedeflenmektedir. Koza, ipek üretimi ve dokumacılık kursları, bu zanaatın yaşatılmasında yönelik projeleri İpek baharı festivali ile pekiştirmeyi hedefliyoruz. Samandağlı kadınların başarı öyküsü ülkemizin sınırlarını aşarak, sosyal belediyecilik anlamında iyi bir örnek teşkil edecektir.
ÜNLÜLER SAMANDAĞ’A GELİYOR…
Moda, akademi, müzik dünyasından ünlü isimleri “2. Ulusal Samandağ İpek Baharı Festivalinde Samandağ’da buluşacak.
Festivalimiz, ‘Bizimkiler’ dizisinde yıldızı parlayan ülkemizin önemli sinema sanatçılarından, akademisyen kimliği ile tanınan Atılay Uluışık’ın sunumuyla gerçekleşecek. Festivalimizin onur konuğu, modacı kimliğinin yanında toplumsal konulara duyarlılığı ile tanınan ünlü moda tasarımcısı Barbaros Şansal olacak. Festivalimizin birinci günü, bugün 16.30’da Deniz Sitesi’nde Çınar Restaurant’ın yanında başlayacak olan kortej yürüyüşü ile start alacak. Festivalimizin birinci günüde, kortej yürüyüşünün ardından protokol konuşmaları, atölye çalışmaları, geleneksel sütlaç dağıtımı yapıldıktan sonra Ulaş Bayır Konseri ve Nihat Mugil Konseri gerçekleşecektir.
Festivalimizin ikinci günü, yarın gündüz programında Atölye Çalışmaları ve Plaket takdimi yapılacak. Gece programında, saat 20.30’da, ülkemizin başarılı müzik gurubu mor ve ötesi sahne alacaktır. 6 Mayıs Pazar günü atölye çalışmaları Hızır Park alanında sürecektir. Ülkemizin dört bir yanından hıdrellez için gelen vatandaşlarımızla festival coşkusunu paylaşacağız. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen katılımcılara ev sahipliği yapmanın heyecanın yaşıyoruz. Festivalimiz, atölye çalışmaları ve görsel sunumlarla, katılımcıları ipeğin büyülü yolculuğuna götürerek, aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş bu zanaatın daha cazip hale gelmesi için bir katkı sunacağına inanıyoruz. 4-5-6 Mayıs tarihlerinde İpek ürünler stantlarda halkımızın beğenisine sunulacaktır. Tüm vatandaşlarımızı davet ediyor, saygılar sunuyorum.”
FESTİVALE KATILACAK AKADEMİSYENLER:
Prof. Elvan Ökavruk Adanır, Doç. Dr. Hürrem Sinem Şanlı, Doç. Öznur Aydın, Doç. Havva Halaçeli Metlioğlu, Doç. Esra Kavan Özdemir, Doç. Hatice Tozun, Öğr. Üy. Dr. Duygu Ebru Öngen Carsini, Öğr. Gör. Berna İleri, Öğr. Gör. Jativa Sakalauskaite Kurnaz. -Cemil Yıldız-