Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sınır kapılarına Rusya vetosu…

Yardımlar Beklemede! Türkiye üzerinden,

Yardımlar Beklemede!

Türkiye üzerinden, 2 sınır kapısından Suriye’ye insani yardımların girişine olanak sağlayan ve 10 Temmuz’da görev süresi dolacak olan mekanizmanın yenilenmesini veto eden Rusya’nın, Suriye’ye, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Babülhava’dan sadece 6 ay uluslararası yardımların girişini öneren karar tasarısı, BMGK’de gereken 9 oya ulaşamadığı için reddedildi.

Rusya’nın, Suriye’ye uluslararası yardım mekanizmasını veto etmesinin ardından, 6 aylığına sadece bir sınır kapısından (Hatay’ın Cilvegözü) yardım önerisi de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK) reddedildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaşanan bu son tartışma, Hatay’ın sınır komşusu Suriye kenti İdlib’de ve sınır hattındaki çadır kentlerde kalanlar için ciddi sıkıntıları beraberinde getirecek.
-2 KAPI!-
Suriye’ye, mevcut BMGK kararı doğrultusunda sadece Türkiye üzerinden 2 sınır kapısından, Öncüpınar karşısındaki Babüsselame ve Cilvegözü karşısındaki Babülhava’dan uluslararası yardımlar yapılabiliyor. Rusya ve Çin’in vetosunun ardından, 2 sınır kapısı da, 10 Temmuz’da mekanizmanın görev süresinin dolmasıyla ve başka da bir karar alınamadığı taktirde, yardım konvoylarının geçişine kapanmış olacak ve yaklaşık 3 milyon Suriyeli için hayati derecede önem taşıyan yardımlar duracak.
-GÖÇ!-
Konuya ilişkin Antakya Gazetesi’ne konuşan ve Reyhanlı hattı üzerinden işleyen yardımlarda gönüllü olarak çalışan bir Suriyeli şunları söyledi:
“10 Temmuz, son gün. Ardından ne olacak? Nasıl olacak? Bu sorulara henüz kimse cevap vermiyor, veremiyor. Var olan yardımlar bile yetersizken, bundan sonra sınırın ötesine yardımın gitmemesi nasıl bir insani trajedi yaratır, hayal bile edemiyorum. Sanırım bu durumdan en fazla tedirgin olan taraf, Ankara. Çünkü sınır boyunca ve İdlib’de yüz binlerce insan bu yardımlara muhtaç. Eğer var olan şartların ağırlığına bir de açlık eklenirse, bu insanlar bulundukları yerlerde hareketlenmeye başlayacaktır. Belki de Rusya’nın asıl istediği de budur. Bölgede bir göç dalgası daha yaratmak! Ne yazık ki, tüm bu politik güç oyunları, Suriye’nin son hikayesi oldu.” Tamer Yazar