Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sınırdaki inşaat sürüyor

Güvenlik tamamlanıyor 511 kilometrelik

Güvenlik tamamlanıyor

511 kilometrelik sınır duvarının 97,27 kilometresi Hatay’da, 67,41 kilometresi Kilis’te, 38,10 kilometresi Gaziantep’te, 194,84 kilometresi Şanlıurfa’da, 66,81 kilometresi Mardin’de ve 47,34 kilometresi Şırnak’ta yer alıyor.

Suriye sınırından kontrolsüz geçişlerin önlenmesi için Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde yapımına başlanan ‘duvar’ inşaatında sona yaklaşıldı. Suriye sınırında 688 kilometre uzunluğunda duvar inşa eden Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) adına kısa bir açıklama yapan, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Suriye sınırında yapılan güvenlik duvarı ve yolunun neredeyse bitmek üzere olduğunu söyledi.
-DUVARDA KAPILAR-
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, daha önceki bir açıklamasında, sınıra inşa edilen duvar boyunca kapılar olacağına da işaret etmiş, şu bilgiyi vermişti:
“Kapılarda kurşungeçirmez camlar bulunacak. Kapılarda üstün güvenlikli malzeme kullanıyoruz. Duvarı da taşınabilecek şekilde inşa ediyoruz. Dev blokların yapımında mukavemeti yüksek dayanıklı beton kullanıyoruz. TOKİ olarak sadece duvar kalıbı döküp monte etmiyoruz. Duvarın arkasına devriye atmak için güvenlik yolunu da yapıyoruz. İnşa sürecinin tamamı da yerli sermaye.”
Alınan bilgiye göre, Fiziki Güvenlik Duvarı’nda yol, kapı, kule gibi hizmetler yer alacak.
-GÜVENLİK-
Sınırdaki çalışmalara dair konuşan ve Fiziki Güvenlik Duvarı’nın son haline işaret eden Turan, son 50 kilometrelik bir sınırda çalışmanın devam ettiğini belirterek, “O da bizden kaynaklı değil, güvenlik gerekçeleriyle çalışmalar yavaş ilerliyor. Orası da şu anda tamamlanmak üzere. Sınır güvenlik yoluyla beraber büyük bir oranda teslim edilmiş durumda. Suriye sınırındaki güvenlik duvarı ve daha da önemlisi yolu bitti diyebiliriz, askeri birliklerimize teslim edildi” diye konuştu.
-MAYIN TEMİZLİĞİ
Eylül 2016’da başlayan bu çalışmalar kapsamında, yaklaşık 770 milyon lira sözleşme bedeli olan toplam 30 ihale gerçekleştirildi. Aynı zamanda mayın da temizlendiği için, çalışmalar, güvenlik açısından zor ve tehlikeli şartlar altında sürdürüldü.
Sınır hattı boyunca, 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar bloklar kullanıldı. Duvarların üzerine jiletli tel de çekildi ve örülen sınır duvarı “portatif” olarak tasarlandı.
Bu konuda verilen bilgi ise şöyle:
“İmal edilen duvarlar 3 metre. Beton duvar, üzerinde bir metre jiletli tel olmak üzere toplam 4 metre yüksekliğinde. Duvarın kalınlığı 30 santimetre. Duvar, yarın başka bir yere taşıyabilecek şekilde inşa ediliyor. Dev blokların yapımında, mukavemeti yüksek dayanıklı beton kullanılıyor.”
-ALTI İL-
Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Mardin ve Şırnak il sınırlarını kapsayan çalışma tamamlandığında, sınır güvenliği konusunda yaşanan risklerin en aza inmesi bekleniyor. 511 kilometrelik sınır duvarının 97,27 kilometresi Hatay’da, 67,41 kilometresi Kilis’te, 38,10 kilometresi Gaziantep’te, 194,84 kilometresi Şanlıurfa’da, 66,81 kilometresi Mardin’de ve 47,34 kilometresi Şırnak’ta yer alıyor.  -Tamer Yazar-