Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Son tabloda en iyilerdeniz ama…Esnaf Şikayetçi!

İllere göre her 100

İllere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıklayan Sağlık Bakanlığı’nın son risk haritasına göre, Hatay, her 100 bin kişide en az vaka görülen illerden biri oldu.

Hatay, Şırnak, Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş… Sağlık Bakanlığı’nın son paylaştığı risk haritasında, vaka oranlarının en hızlı düşüş gösterdiği iller oldu. Vaka sayısı her 100 bin kişide; Şırnak’ta 26,96, Adana’da 28,69, Hatay’da 32,54, Osmaniye’de 35,91 ve Kahramanmaraş’ta 43,06 olarak kayıtlara geçti.
-AVM’LER BİLE!-
Hatay’da yaşanan olumlu tablo için konuşan bir işletme sahibi, açılan ve her gün yüzlerce insanı bir araya getiren AVM’lerin hizmette olduğu, ancak açık havadaki masa ve sandalyelerin kenarlara toplandığı süreci adaletsizlik olarak niteledi. Verilen nakit desteğinin ise yaraları pansuman etmekten çok uzak olduğunun altını çizen vatandaş, “Hepimiz, açılmayı beklerken, 1 Haziran dendi. 1 Haziran’a kadar da, o verilen 3 bin ve 5 bin TL ile tüm sorunlarımızı halletmemiz isteniyor sanırım. Ama yok öyle bir dünya” diye konuştu.
-TABLO!-
Sektör temsilcileri ve ekonomistlere göre, 3 bin ve 5 bin TL olarak verilecek söz konusu nakit yardımı, son bir yılın önemli kısmında kapalı kalan küçük esnafın yaralarını sarmaktan uzak. Esnaf temsilcilerine göre, devletin vermesi gereken karşılıksız nakit yardımının, esnaf başına yaklaşık 50 bin TL olması gerekiyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, 2021’in ilk çeyreğinde pandemi önlemleri nedeniyle gelirini kaybeden ve bu yüzden kapısına kilit vuran esnaf sayısı, geçen yıla göre yüzde 11 arttı. Buna göre 29 bin 37 esnaf, ilk çeyrekte faaliyetlerine son verdi. Aynı dönemde, icra dairelerine günlük gelen icra ve iflas dosya sayısı da 1100’e ulaştı. KOBİ kredileri ise 2021’in ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 arttı ve 879 milyar liraya yükseldi. -Tamer Yazar-