Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarihi Buluş Hatay’da

Türkiye’de ilk solunum cihazı

Türkiye’de ilk solunum cihazı üretimi, İlimiz Defne İlçesi Şehit Serkan Talan Mesleki TAL’de gerçekleşti

Türkiye’de koronavirüs tedavisinde kullanılan ilk solunum cihazı üretimi, ilimiz Defne ilçesi Şehit Serkan Talan MTAL’de gerçekleşti.
Koronavirüs önlemleri kapsamında yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucu, ilk solunum cihazı, ilimiz Hatay’ın Defne ilçesindeki Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Ar-Ge atölyelerinde üretildi.
İlimiz Defne ilçesi Samandağ yolu üzeri 5.km’deki Güneysöğüt bölgesinde bulunan Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Ar-Ge atölyelerinde üretilen solunum cihazı, iş sağlığı ve güvenliğine uygun olarak tasarlandı ve Sağlık Bakanlığı Tıbbı Cihaz Yönetmeliği’ne uygun olarak imal edildi. Solunum cihazının, tescilinin alınmasının ardından seri üretime başlanacağı duyuruldu.
Okul Müdürü M.Birol Gezer ile projenin mucidi, Yazılım Uzmanı / Okulun Elektronik Dersi Öğretmeni Nurullah Sarı ve projede katkısı olan diğer öğretmenler, dün okul binasında düzenledikleri toplantıda, üretilen Ventilatör (Solunum Cihazı) ile ilgili açıklamalarda bulunurken, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer de pandemi sürecinde meslek liselerinin üretim kapasitesini harekete geçirdiklerini söyledi, ilimiz Hatay ile İstanbul’da solunum cihazının üretilmesi ile ilgili Ar-Ge çalışmalarının başarılı bir şekilde devam ettiğine dikkat çektikten sonra şu bilgiyi verdi:
“İlk sevindirici haber Hatay’dan geldi. Hatay İl Milli Eğitim Müdürümüzün koordinasyonunda çalışmalar başarıyla tamamlandı ve ilk solunum cihazı üretildi. Bu süreçte, ihtiyaç duyulan makineleri mesleki eğitim olarak üretebilmek ve hizmete sunabilmekten büyük mutluluk duyuyoruz.
Bu kapsamda İstanbul, Hatay ve Bursa’da 3 Ar-Ge Merkezimiz yoğun mesai harcıyorlar. Ar-Ge Merkezlerimizi, altyapısı güçlü bazı illerimizde de önümüzdeki günlerde açacağız. İnşallah yakında, İstan-bul’dan da solunum cihazı üretimine yönelik müjdeli haberi sizlerle paylaşacağız. Bu süreçte Hatay’daki arkadaşlarımızın, yöneticilerimizin ve öğretmenlerimizin fedakarca çalış-maları her türlü takdirin ötesinde. Bu müjdeli haberi verebilmek için gece gündüz çalıştılar.”
Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karaman’a, Şehit Serkan Talan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mahmut Birol Gezer’e ve arkadaşlarına, projeye büyük emek veren Öğretmen Nurullah Sarı ve ekibinde yer alan tüm öğretmenlere ve paydaşlara katkıları ve fedakarca gayretleri için teşekkür etti.
Bu arada tarihi buluşun gerçekleştiği Okulun Müdürü M.Birol Gezer ile Proje Yürütücüsü / Okul Elektronik Öğretmeni Nurullah Sarı, yaptıkları tanıtımda, 20 gün içinde koronavirüsle mücadelede yoğun bakım hastaları için gerekli ventilatör cihazı üretimini gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, bu gelişmenin de meslek liselerinin neyi başarabileceğini gösterdiğini bildirdi.
Okul Müdürü M.Birol Gezer, projenin gerçekleşmesinde ilk günden itibaren Vali Rahmi Doğan ile Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan’dan büyük destek gördüklerinin altını çizerek, her ikisine de teşekkür etti.  -Cemil Yıldız-