Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Av. Nabi İNAL

Toz Duman…

Siyaset dünyası çok hareketli. Adeta toz duman içerisinde.

Bu ortamda yapılacak olan seçimlerde yeni yasal düzenlemelerin şekillenmesi için çalışmalar yapılmak istenmekte.

Bir taraftan iktidar kanadını oluşturan ittifak, önümüzdeki seçimde yeniden iktidar olabilmenin yol ve yöntemlerini aramakta. Parlamentodaki çoğunluğuna güvenerekten yeniden iktidar olabilmek için gereken yasal düzenlemeleri yapma yolunda bir takım hesaplar içerisine girilmiştir.

Öte yandan muhalefet kanadını oluşturanlar ise, iktidar kanadının bu niyetini görerek gerekli çalışmaları yapmak suretiyle önüne konmak istenen engelleri aşabilmek ve böylece sandıktan başarılı çıkabilmek için yol ve yöntem arayışı içerisinde.

Söylemler o denli sert ve hesaplar o denli keskin ki, bu doğrultudaki açıklamaları duydukça insanın kulaklarına inanamayacağı geliyor.

Sık sık söylediğimiz ve hatırlatma gereğini duyduğumuz üzere demokrasilerde makamlar gelip geçicidir. Hiçbir makam ve koltuk sonsuza dek bir kişinin veya bir partinin veya bir ittifakın tekelinde kalamaz.

Gün gelir sandığa gidildiğinde seçmen bunu engelleyecek şekilde oylarını kullanır ve daha önceki seçimlerde vermiş olduğu iktidar koltuğunu geri alır.
Demokrasilerde, bunun böyle olduğu bilinen bir gerçektir.

Bu nedenledir ki; gerek iktidar, gerek muhalefet kanadını oluşturanlar günü geldiğinde bulundukları makamdan seçmenin oyları ile ayrılabileceklerini, yer değiştirebileceklerini bilirler ve ona görede kendilerine bir yön çizerler.

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde zaman zaman bu gerçek unutulur ya da göz ardı edilmek istenir.

Böylesi durumlarda da, daha önce seçmen tarafından kendilerine verilmiş bulunan görevi ve bu görevin gereği işgal edilen koltuğu bırakmamak için çeşitli yol ve yöntem arayışına girerler. Hatta yapay gündemler oluşturulur, gerçek olmayan haberler üretilir ve bu haberlerden nemalanmak istenilir.

Bu yola girildiğinde de, daha önce söylediklerini unutanlar eski söylemlerine ters düşen tutum ve davranış içine girebilirler.

Bunun içinde yasalarda belli değişikliklerin yapılması yolunda hazırlıklara girilir.

Bu değişiklere karşı olanlar ise, engelleme ve seçimlerden başarılı çıkabilmenin yollarının arayışı içine girerler.

Görünen o ki; önümüzdeki seçimlerde sandığa giden seçmenler, yeni bir uygulamanın ilk sonuçlarını verecek bir şekilde oylarını kullanacaklardır. Tabi gerek iktidar gerekse muhalefet kanadının hesapları yaşamaya geçirilir ve uygulamaya konulursa.

Şuanda bir gerçek vardır o da şudur: İttifakların ya tamamen imkansız hale gelmesi yada zorlaştırılması yolunda bazı arayışlar ve düzenlemeler yapılabilecektir.

Bu bağlamda seçime girecek siyasi partilerin alacakları oylarında belli bir oranın üstünde olması doğrultusundaki hesaplamalar da yaşama geçirilebilecektir.

%10 baraj sistemi ile seçmen iradesinin tam olarak yansıtılamadığı tecrübelerden anlaşılmıştır.

Hatırlanacağı üzere doğruyol partisi % 10 barajına çok yakın bir oranda oy aldığı halde, parlamentoya milletvekili sokamamış ve böylece ülkede iktidar değişikliği meydana gelebilmiştir.

Yine birçok parti %10 barajının biraz altında oy aldıkları için milletvekili çıkartamamıştır.

İşte eksiksiz demokrasinin tam olarak uygulanabilmesi ve seçmen iradesinin sandıkta tam olarak tecelli edebilmesi için, barajın ya tamamen kaldırılması yada en az düzeye indirilmesi gerekir.

Demokrasilerde bu gereklilik söz konusu iken, şimdi yeni sistemlerin yaşama geçirilmesi suretiyle seçmen iradesinin sandığa tam olarak yansımasını engelleyecek durumların ortaya çıkmasının sakıncalı olacağı kanısındayız.

Bu nedenle siyaset dünyasının toz duman olduğu bugünlerde, sağduyunun egemen olması ve seçmen iradesini tam olarak yansıtacak bir sistemin yaşama geçirilmesi yolunda tüm partilerin anlayış birliği içine girerek gerekeni yapmaları icap eder kanısındayız…

nabiinal@hotmail.com

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER