Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye için Aralık’ta 1 Milyon Aşı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hataylı Bilim Adamı Uğur Şahin’in sahibi olduğu Almanya merkezli BiONtech firmasının Amerikan Pfizer firması ile beraber geliştirdiği aşının tedariki için konuştu: “En erken 15 Aralık’tan sonra ruhsat alınabilir. Ruhsatın Aralık’ta olmama ihtimali yüksek. Ama olursa da, Türkiye’ye verebileceği rakam 1 milyon…”

Küresel salgına nokta koyması beklenen aşının adresinde duran, Almanya merkezli BioNTech Şirketi’nin Hatay doğumlu Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Şahin’in ‘aşı tedariki’ için Ankara ile görüşmeleri sürüyor. Bu konudaki son açıklama, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi.
Koca, Türkiye’de de uygulaması yapılan aşı için konuşurken, “Pfizer ile ilgili Aralık’ta olma ihtimali, Sayın Uğur Hoca’nın (Prof. Dr. Uğur Şahin) söylemiyle çok zayıf görünüyor. En erken 15 Aralık’tan sonra ruhsat alınabilir. Ruhsatın Aralık’ta olmama ihtimalinin yüksek olduğu, olursa, bize, Türkiye’ye verebileceği rakam 1 milyon. Ocak ayından itibaren de, tedrici yıl içinde 25 milyona kadar şeklinde şu an görüşmelerimiz var.”
-25 ARALIK’TA!-
Koronavirüse karşı geliştirdiği başarılı aşıyla gündeme gelen BioNTech firmasının kurucularından Uğur Şahin, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, aşının dağıtımına Noel Bayramı olan 25 Aralık’tan önce başlanabileceğini bildirdi.
Şahin, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) aşının acil durumlarda kullanılması onayını Aralık ayının ortasında verebileceğini belirtti. Şahin, aşının Avrupa Birliği’ndeki koşullu kullanma onayının da yine Aralık’ın ikinci yarısında alınabileceğini kaydetti.
Şahin, “Her şey iyi giderse, sanıyorum Aralık’ın ikinci yarısında onay alıp, Noel’den önce dağıtıma başlayabiliriz. Ancak bu, sadece her şeyin olumlu gitmesi durumunda mümkün olabilir” dedi.
-DAĞILIMI!-
Aşı arzının yaklaşık yarısı, bu yıl Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecek ve yaklaşık 12,5 milyon insana yetecek. Amerikalılar, federal hükümetin Pfizer ile 100 milyon doz için yaptığı 1,95 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında aşıyı ücretsiz alacak.
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, geçtiğimiz hafta potansiyel Covid-19 aşısının virüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğunu duyurmuştu.
-4 EYALET-
BioNTech ile ortak hareket eden Amerikan ilaç firması Pfizer ise, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının pilot dağıtımına ABD’nin 4 eyaletinde başladı. New York Post gazetesinin haberine göre, Pfizer ile bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Kovid-19’a karşı geliştirdiği aşının pilot dağıtımına ABD’nin 4 eyaletinde başladığını duyurdu.
Dağıtımın başlatıldığı Rhode Island, Teksas, New Mexico ve Tennessee eyaletlerinin büyüklüğü, nüfus çeşitliliği ve bağışıklıklama altyapısı dikkate alınarak seçildiği, kentlerde ve kırsal kesimdeki insanlara ulaşılmasının hedeflendiğini ifade edildi. Tamer Yazar