Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de Çocuk Gerçeği

2016’da; 26.039 kız çocuğu

2016’da; 26.039 kız çocuğu yaralama mağduru,14.671 kız çocuğu cinsel suç mağduru,1.367 kız çocuğu hakaret mağduru,1.683 kız çocuğu hırsızlık mağduru,4.718 kız çocuğu aile düzenine karşı suçlar mağduru,117 kız çocuğu bilişim suçları mağduru olurken, 12 bin çocuk hapis cezası aldı, 500’ü aşkın 0-6 yaş arası çocuk anneleriyle cezaevlerinde.
-KARNE KÖTÜ-
TÜİK verileri, çocuk hakları açısından ülkemiz karnesinin hiç de iyi olmadığını gösteriyor. TÜİK verilerine göre, halen 500’ün üzerine çocuk cezaevinde annesiyle almak zorunda olurken, geçen yıl 12.000 çocuk hapis cezası aldı.
Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu adına kaleme alınan “Dünya Çocuk Hakları Günü” mesajında, Türkiye’nin, 1990 yılında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni imzaladığı, 1995’te onayladığı ve iç hukukunun bir parçası kabul ettiğine yer verilirken, Türkiye’de çocukların kendi potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için şiddetsiz bir yaşam haklarının güvence altına alınması gerektiği kaydedildi.
Hatay Barosu Çocuk Hakları Komisyonu mesajında, bunun çok fazla sağlanabildiğinin söylenemeyeceğine yer verildi ve şu bilgiler paylaşıldı:
“2016 yılında güvenlik birimlerine gelen veya getirilen toplam çocuk sayısı 333 bin 435, bunların yüzde 65,4’ünün erkek ve yüzde 34,6’sının kız olduğu görüldü. 2016 yılı TÜİK istatistiklerine göre, güvenlik güçlerine getirilen çocukların; 26.039 kız çocuğu yaralama mağduru, 14.671 kız çocuğu cinsel suçlar mağduru, 1.367 kız çocuğu hakaret mağduru, 1.683 kız çocuğu hırsızlık mağduru, 4.718 kız çocuğu aile düzenine karşı suçlar mağduru, 117 kız çocuğu bilişim suçları mağduru olarak kayıtlara geçmiştir.
2016 yılı verilerine göre 12 bin çocuk hapis cezası almış, 500 ü aşkın 0-6 yaş arası çocuk anneleriyle birlikte kadın cezaevlerinde kalıyor.”
-İHLALİN GÖSTERGESİ-
Bu verilerin, çocuk hakları ihlalinin göstergeleri olduğu görüşüne yer verilen Hatay Barosu açıklamasının son bölümü de şöyle:
“Adli istatistiklere göre, güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk sayısı 2016 yılında, 2015 yılına göre %10 oranında artmıştır. Bu sayı içerisine, suça sürüklenen ve çocuk evlilikleri mağduru olan çocukları da ayrı başlık altında eklemek gerekmektedir. Çünkü Çocuk Hakları Sözleşmesi’ndeki düzenlemelerin amacı, tüm çocuklarımızın korunması ve topluma kazandırılmasının sağlanmasıdır. Biz de bu amaç doğrultusunda savunuculuk yapıyoruz.
Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı 2016 yılı adli istatistiklerine göre, çocuklara yönelik cinsel istismarlarda özelikle son dört yılda büyük bir artış gözlendi. Bu eylemlerin ortadan kaldırılması, gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkarılması ve cezalandırılması için çaba harcıyoruz. Bu konuda yapılabilecek en önemli çalışma farkındalığın arttırılması bu bağlamda çocuklarımızın bulunduğu her alana asılmak üzere afişler ve broşürler hazırlanması, çocuklar-eğitmenler-aileler için eğitim ve seminerler düzenlenmesi, çocuklarımıza yanlarında olduğumuzu her an hissettirmemiz yapılabilecek çalışmalar olarak sıralanabilir.”
-Mehmet Özgün-