Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin acı gerçeği!

2016’da 69.326, 2018’de 136.740

2016’da 69.326, 2018’de 136.740 beyin göçü yaşandı. Beyin göçü artış oranı ise % 97…

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, artan beyin göçünün engellenmesi, nitelikli ve genç işgücünün yeniden ülke ekonomisine kazandırılması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis’e Araştırma Önergesi verdi.
CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, yurt dışına göç edenlerin sayısının her geçen gün arttığını belirterek, özellikle niteliksiz, istihdam yaratmayan büyüme, gençler arasında artan yüksek işsizlik oranları ve siyasi baskılar sonucunda göç edenlerin sayısının 2016 yılında 69.326 iken, bunun 2018 yılında 136.740’a çıkarak yüzde 97 artmasının dikkat çekici ve düşündürücü olduğunun altını çizdi, sorunu TBMM’ye taşıdı.
CHP’li Şahin, yaptığı açıklamada şunlara değindi:
“2017 yılında yapılan bir araştırma, ailelerin bir bölümünün, çocukları lise ve hatta ortaokul dönemindeyken yurt dışı eğitim planlaması yaptığını ortaya koymaktadır. Bu tablo içerisinde eğitim ve kalkınma ilişkisini ortaya koyan ve doğan her çocuğun sağlıklı yaşama ve 18 yaşına kadar okulda kalma süresinin ölçüldüğü Birleşmiş Milletler İnsani Sermaye Endeksi’ne göre, Türkiye, 157 ülke arasında 59’uncu sırada yer almaktadır.
Türkiye’de doğan her bir öğrencinin okulda kalma süresi 12.1 yıl ile sınırlı kalırken, eğitim sistemimizin giderek daha da kötüleşmesi sonucunda, ülkemiz, bütün uluslararası eğitim ölçümlerinden zayıf karne almaktadır. OECD tarafından açıklanan PISA sonuçlarına göre 37 ülke arasında 31’inci sırada olan Türkiye, tüm alanlarda OECD ülkelerinin gerisinde kalmıştır.”
-GEREKLİ-
Artan beyin göçünün engellenmesi, nitelikli ve genç işgücünün yeniden ülkeye kazandırılması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla açılması istenen araştırma komisyonun gerekliliğin önemine vurgu yapan Suzan Şahin, şöyle devam etti:
“Tüm bu olumsuz gelişmelerin bir sonucu olarak, gençlerin büyük bir çoğunluğu, lisans eğitimi için yurt dışına gitmektedir. YÖK verilerine göre, Türkiye’den 50 bin gencimiz yurt dışında okumaktadır. Genç işsizlik oranlarının yüzde 27’ye kadar yükselmesi sonucunda, Cumhuriyet tarihimiz boyunca ilk defa göç oranları lise seviyesine kadar inmiştir.
İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi ve Alman Lisesi gibi asırlık okullardan mezun olan öğrenciler, ‘işsizlik korkusu’ ve üniversitelerin niteliksizleşmesi nedeniyle yurtdışına gitmeyi tercih etmektedir. Buna göre 2019 yılında Alman Lisesi’nden mezunlarının %94’ü, İstanbul Erkek Lisesi mezunlarının % 52.6’sı, Galatasaray Lisesi’nden mezun olanların ise %32.6’sı, lisans eğitimi için yurt dışına gitmektedir. Yurt dışına giden her 100 kişiden 78’i ise geri dönmemektedir. Gençlerimizin ülkeden kaçarcasına yurtdışında iş araması ve bilgi birikimini başka ülke ekonomilerine sunmaları, Türkiye’nin geleceği açısından trajik bir durumdur. Bu bir beka sorunudur.” -Cemil Yıldız-