Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Üretici de İhracatçı da…

Domates Kotası Arttı Rusya’nın

Domates Kotası Arttı

Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği domatesin kotası 50 bin ton artırılarak 300 bin tona çıkarıldı. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Hatay / Samandağlı İşadamı Nejdat Sin, Rusya’nın ‘ana pazarlardan’ biri olduğuna işaret etti, alınan kararın önemli olduğunu söyledi.

Hatay’dan Mersin ve Antalya’ya uzanan hatta, hem üreticileri hem de ihracatçı firmaları yakından ilgilendiren son gelişme, Rusya adresli. Rusya Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan kararnameye göre, Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği domatesin kotası 50 bin ton artırılarak 300 bin tona çıkarıldı. Rusya, Türkiye’den domates ithalat kotasını Ocak 2021 itibarıyla 250 bin tona yükseltmişti.
-SEKTÖR MEMNUN-
Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği domates kotasını artırması, ihracatçıları da mutlu etti. Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektörü Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, yeni tip koronavirüs sürecinde tarımın öneminin bir kez daha öne çıktığını söyledi. Bu dönemde yaş meyve sebze sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Kavak, sektör olarak çalışmalarının hız kesmeden sürdüğünü aktardı.
Kavak, Rusya’nın Türkiye’den domates ithalat kotasının artmasının son derece önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Sektör temsilcileri olarak bu durumu sevinçle karşılıyoruz. İhracatçılarımız açısından önemsenen bir konuydu. Rusya, bizim için önemli bir pazar. Yaş meyve sebze ihracatının büyük bir bölümünü bu ülkeye yapıyoruz. Dolayısıyla bu kotanın artırılması önemli. Sektör olarak son derece başarılı bir ihracat politikası izliyoruz. Pazarlarımızı genişletme çalışması içerisindeyiz. Tek pazara bağımlı kalmak yerine, biraz daha pazarlarımızı genişletmek istiyoruz. Bunun için çalışmalarımız var. Rusya’yla iyi bir gelişme kaydediyoruz. Bu anlamda kotanın artırılması da güzel bir gelişme. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”
-DEVLET DESTEĞİ-
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin de Rusya’nın domates kotasını artırmasının önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Sektörde, Rusya’nın ana pazarlardan biri olduğunu anımsatan Sin, “Pazar çeşitliliği için devletimizin desteği var. Elimizdeki pazarları koruyarak, bu pazarları geliştirmeye çalışacağız. Rusya’nın Türkiye’den domates ithalatı kotasını 250 binden 300 bin tona yükseltmesi olumlu bir gelişme. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu durum, bize önümüzdeki süreçte moral ve motivasyon olacak” diye konuştu. Tamer Yazar / AA